Öppna tangentbordsmeny
Utrustningen i en energikasse.
miljo

Hitta hemmets energitjuvar med hjälp av en energikasse

På biblioteken i Karlshamns kommun kan du låna en enerigkasse helt utan kostnad. I kassen finns utrustning som hjälper dig hitta hemmets energitjuvar.

Utrustningen består av en värmekamera som visar hur isolerat hemmets olika delar är, energimätare som enkelt kopplas till apparater för att mäta energiförbrukningen samt en hygrometer som visar temperatur och fuktighet i ditt hem. I vissa av kassarna finns även en rökpenna, som används för att upptäcka drag vid fönster och dörrar.

– Med hjälp av det här kitet kan man hitta både energislukande apparater och delar av hemmet som kanske bör isoleras, tätas eller ventileras bättre, säger energi- och klimatrådgivaren Emil Lind.

Kassarna går att låna hem en vecka i taget och du hittar dem på stadsbiblioteket, men man kan reservera och hämta ut på alla bibliotek i kommunen. Enklare instruktioner följer med så att du kan använda utrustningen själv. Därefter kan du kontakta energi- och klimatrådgivarna för att få stöd och råd om vilka energiförbättrande åtgärder som kan vara lämpliga.

Här hittar du mer information om energi- och klimatrådgivarna.