Belysning i Hinsetunneln och på bergväggarna runtomkring. Foto: Patrik Gunnar Helin, Studio Ketchup
trafik

Hinsetunnelns belysning prisades i ljustävling

Hinsetunneln vann i kategorin Exteriör när finalen avgjordes i årets upplaga av Svenska ljuspriset. Samtidigt valdes projektet Hinseberget – Stadsporten till Karlshamn ut som Sveriges representant i den nordiska upplagan av tävlingen.

Ljusarkitekten Katarina Hennig från WSP beskriver en sju år lång resa där drömprojektet och visionen slutligen förverkligades.

– När jag kom till Karlshamn första gången möttes jag av ett berg som fick mitt hjärta att slå snabbare. Det var Sveriges vackraste stadsport. Frågan blev då, hur regisserar vi mötet med staden? Vi ville skapa ett drama med myt och magi. En fantastisk första upplevelse för stadens besökare, sa Katarina Hennig när hon presenterade projektet ”Hinseberget – Stadsporten till Karlshamn”.

Motiveringen inleddes med orden ”Utifrån en vision och genom en aldrig sinande passion har staden fått en lysande ståtlig portal som både bjuder in besökaren och välkomnar stadsborna hem.” Och just det vackra blandat med det funktionella är det som även teknik- och fritidsnämndens ordförande Mats Dahlbom (c) lyfter fram som projektets styrka.

– Det offentliga måste vara lite modiga ibland, inte bara göra det nödvändiga. Vi behöver ha saker att glädjas över. Vackra saker som förhöjer vår vardag, säger Mats Dahlbom.

Vinnarteamet från vänster: Micaela Pärsdotter Andersson, WSP Ljusdesign, Daniel Andersson, Control Dept., Katarina Hennig, WSP Ljusdesign och Mats Dahlbom (C), Teknik- och fritidsnämndens ordförande Karlshamns kommun. Foto: Casper Hedberg

Läs mer om Hinseberget och dess belysning:

Hinsetunneln – en 50-åring i toppskick

Motiveringen

” Utifrån en vision och genom en aldrig sinande passion har staden fått en lysande och ståtlig portal, som både bjuder in besökaren och välkomnar stadsborna hem. Lager för lager har ljuset mejslat fram historien om mytiska väsen i bergets råa struktur. Med skickligt handlag skapas dramatik och mystik med ljuset, som i kombination med väl avvägd ljusbehandling ger en trygg upplevelse och orienterbarhet vid stadens entré.”