kultur

Gott och blandat under Östersjöfestivalen

Festivalveckan närmar sig med stormsteg, och årets program bjuder på något för alla!

Under några magiska sommardagar i juli visar skärgårdsstaden Karlshamn all sin charm och bjuder in till folkfest i kolossalformat! Onsdag till lördag vecka 29 fylls staden av musik, underhållning, kultur, nöjesfält, knallemarknad, travfestival, veteranbilsutställning, mat från världens alla hörn och mycket mer!

Årets festivalprogram är inget undantag. Det blir allt ifrån Pidde P och dansbana på torget, till Black Ingvars och Elton John-hyllning – och en hel del därtill.

– Vi ser verkligen fram emot att välkomna alla festivalsugna invånare och besökare till årets Östersjöfestival! säger Sara Dahlberg som är näringslivschef på Karlshamns kommun.

Musik i fokus

Som alltid står musiken i fokus på Östersjöfestivalen. Det märker man inte minst på stadens gator där musiker och band spelar på gatuscenerna som är utplacerade runt om i centrum.

– Gatumusiken är ett oerhört omtyckt inslag under Östersjöfestivalen! Vi jobbar in i det sista med att få hit de bästa musikerna så hela spelschemat är inte spikat ännu, säger Annica Hammar som samordnar festivalarbetet på Karlshamns kommun.

På torgscenen är all underhållning gratis – och där bjuds det på något för nästan alla smaker under festivaldagarna. Några av artisterna som tar plats på scenen är Dolly Style, Pidde P, Black Ingvars, The Boppers, AK & the Roots och Peter Johansson som bjuder på en hyllning till Elton John. Dessutom blir det både allsång och dans! På fredagen bygger vi upp en dansbana framför scenen och får hela torget att dansa tillsammans med Donnez och Canyons.

Som en oerhört populär festival i festivalen har vi konsertområdet med One Wknd Only och Hallå 90-talet på Östra piren. Men kom ihåg att dessa evenemang har 18-årsgräns, och kräver biljett.

Mat från när och fjärran

Smakfesten i Näsviken bjuder på god mat och dryck, underhållning och aktiviteter – helt enkelt gott häng vid havet. Här finns bland annat foodtrucks, inspiration och underhållning inom mat, hälsa och hållbarhet. Smakfesten tjuvstartar som vanligt redan på onsdagen med Friends & Flavors Beer and Wine Festival, som kräver biljett.

Något för stora som små

För barn och deras familjer bjuder torsdagen på en av festivalens höjdpunkter – familjefestival i Rosengården. På scenen blir det uppträdanden med Douglas Nordenbelt och Grannen Måns. I parken bjuder lokala föreningar in till roliga aktiviteter och en chans att prova på deras verksamheter.

En annan oas i folkhavet är Kulturkvarteret. På strövtåg bland gränder och prång kan man njuta av gamla föremål, aktuell konst och genuint hantverk, och få en rofylld avkoppling mitt i festivalyran.

Och vad vore en festival utan knallemarknad och tivoli? Längs gator och torg står försäljare och erbjuder sina varor, främst längs Drottninggatan och Ronnebygatan. Karuseller finns på Redarplatsen och Östra kajen.

Sedan har vi ju en del återkommande årliga traditioner! Travfestival, veteranbilsutställning och ärtsoppesegling är några av dem.

– Det finns något för alla och vi hoppas att festivalbesökarna ska hitta en hel del roligt att göra under Östersjöfestivalen! säger Sara Dahlberg.

 

Här finns hela programmet för Östersjöfestivalen 2024:

www.ostersjofestivalen.se