Fredrik Svennergren
Fredrik Svennergren, ny brottsförebyggande samordnare i Karlshamn.
kommun

Fredrik Svennergren – Ny brottsförebyggande samordnare i Karlshamn

Med en bakgrund inom polisen har Fredrik Svennergren nu tagit sig an rollen som brottsförebyggande samordnare i Karlshamns kommun. Ett uppdrag som han ser fram emot med stor entusiasm.

Fredrik började i Karlshamn för sex veckor sedan och har innan dess en lång erfarenhet inom polisväsendet där han arbetade med brottsförebyggande insatser i 17 år . Under en paus från polisarbetet var han även fritidsledare i Ronneby i fyra år, där han fokuserade mer på socialt förebyggande arbete och arbete med ungdomar.

Viktiga uppgifter i rollen

En av de viktigaste uppgifterna i Fredriks roll är att vara ett stöd till kommunens samtliga verksamheter i frågor som rör det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet.  En annan stor och viktig uppgift är att skapa lägesbilder som ger en tydlig indikation på vad kommunen bör fokusera på.
– Vi har både kortsiktiga och långsiktiga lägesbilder, säger Fredrik. Den långsiktiga är mer strategisk och kopplad till en åtgärdsplan. Den uppdateras vartannat år enligt en lag som infördes 2023 och som innebär att alla kommuner ska ha en sådan långsiktig lägesbild. Den kortsiktiga lägesbilden uppdateras var fjortonde dag.
Han betonar också vikten av att hålla strategiska dokument, som medborgarlöften, levande så att kommunen inte tappar tempo i sitt brottsförebyggande arbete.

Upplevd trygghet i Karlshamn

Enligt den senast gjorda trygghetsmätningen känner sig Karlshamns invånare trygga, men det finns områden som behöver en djupare analys.
– Vi ser att Asarum och Karlshamns centrala delar sticker ut, och där behöver vi undersöka varför just dessa platser sticker ut, säger Fredrik. För att få en djupare förståelse vill Fredrik arbeta mer med medborgardialoger och fördjupade frågor för att identifiera problemområden och hitta lösningar.

Så kan tryggheten förbättras

Kommunikation och medborgardialog är avgörande för att förbättra tryggheten i Karlshamn. Den springande punkten enligt Fredrik är att få en bra lägesbild genom olika inrapporteringar. I Karlshamn kan till exempel alla invånare rapportera in platser som upplevs trygga eller otrygga  via ett formulär på webben.

Det finns en hel del åtgärder kopplade till den långsiktiga lägesbilden.
– Vi gör mycket bra saker kopplat till det brottsförebyggande arbetet, men vi behöver bli bättre på att berätta om det. Han ser också vikten av att ha en tydlig plan och analysera rapporter från olika håll för att skapa en bredare och mer heltäckande bild.

Kan lära av andra kommuners arbete

Flera större kommuner har arbetat länge med brottsförebyggande insatser, och Fredrik ser möjligheter att dra lärdomar från deras arbete.
– Utmaningen är att kommunerna skiljer sig åt, så vi behöver anpassa strategierna efter våra lokala förutsättningar. Men vi kan definitivt dra nytta av det nätverk som finns.

En dag i en brottsförebyggande samordnares liv

Arbetsdagarna ser olika ut, men de börjar alltid tidigt.
– Jag kollar av om något hänt under natten och går igenom inrapporteringssystemen.
En stor del av arbetet handlar om att medverka i olika forum och presentera sig i sammanhang där han sedan kommer att vara aktiv.
– Jag vill vara tillgänglig och tycker om när möten leder till något konkret som vi kan arbeta framåt med.

Fredrik är tydlig med att trygghetsarbetet inte är något han kan göra ensam.
– Det är ett arbete vi måste göra tillsammans. Vi ska vara stolta över det jobb som redan görs, men vi ska inte luta oss tillbaka för mycket. Det finns alltid mer att göra för att öka tryggheten i kommunen, avslutar Fredrik.