kommun

Fortsatt arbete med civil beredskap

Säkerhetsarbetet i Karlshamns kommun fortsätter enligt plan under 2024. Utveckling av trygghetspunkter, säkerställa robusthet i samhällsviktiga verksamheter samt bygga krigsorganisation är några insatser som ligger i fokus.

Det nya säkerhetspolitiska läget kopplat till bland annat krig i Ukraina och i Mellanöstern, Sveriges Nato-ansökan och desinformationskampanjer har ökat kommunens behov av att förbereda sig för olika samhällsstörningar.

De flesta verksamheter som bedrivs i en kommun är samhällsviktig och en väsentlig del av det civila försvaret.

− Vi har barn och äldre att ta hand om, el, värme, vatten och allt det som ska fungera i civilsamhället. Grundarbetet görs i vårt kontinuerliga arbete där våra samhällsviktiga verksamheter regelbundet gör risk- och sårbarhetsanalyser. Analyserna ligger till grund för att steg för steg göra våra verksamheter mer robusta, säger Karlshamns kommuns säkerhetsskyddschef, Christina Svensson.

Som en del i arbetet med att bygga upp ett totalförsvar är kommunen skyldig att skapa en krigsorganisation och bemanna den. Detta gäller alla offentliga och privata aktörer som behöver kunna bedriva samhällsviktig verksamhet under höjd beredskap och krig. För att lyckas med uppdraget beslutade kommunstyrelsen hösten 2022 att krigsplacera tillsvidareanställda inom kommunen som en planeringsåtgärd för att säkerställa tillgången till personal.

Insatser under 2024

Karlshamns kommun fortsätter att öva och genomföra åtgärder som stärker kommunens beredskap och uthållighet. Några exempel följer här:

  • Kommunens cybersäkerhet är under ständig förbättring och utveckling.
  • Vi arbetar kontinuerligt med vår förmåga att förse våra viktigaste verksamheter som särskilda boenden och storkök med reservkraft och vatten.
  • Vi är delaktiga i en nationell satsning för att förbereda kommunal hälso- och sjukvård och socialtjänst för att kunna bedriva verksamhet under höjd beredskap.
  • Vår lokala oljeskyddsplan uppdateras efter våra erfarenheter av Marco Polos grundstötning.
  •  Vår krisstödsgrupp är utbildad och övad för att kunna stödja allmänheten med krisstöd vid en större olycka eller katastrof.
  • Vi har förberett att kunna öppna trygghetspunkter för att stödja allmänheten med information, värme, förtäring och i extrema fall övernattning.
  • Krisledningsstaben och andra nyckelfunktioner utbildas för att agera vid såväl samhällsstörningar som vid höjd beredskap.