
Fördjupad restaurangutbildning i samarbete med krogar i länet
Nu fördjupas restaurangutbildningarna på Vuxenutbildningen i Karlshamn och Vägga gymnasieskolas Restaurang och livsmedelsprogram. Bland annat sker ett utökat samarbete med flera av länets restauranger.
– Många av krogarna i länet skriker efter utbildad arbetskraft i köken, så den här utbildningen kommer väldigt lägligt, säger näringslivschef Sara Dahlberg. Eftertraktade krogar är dessutom på många besökares önskelistor så detta är en fantastisk nyhet för besöksnäringen i Blekinge!
Utbildningen har ett lärlingsupplägg och innehåller de ämnen och nivåer som krävs för en examen som professionell kock och ger möjlighet till ett Europass för att kunna jobba internationellt.
För storköksbranschen erbjuds utbildningspaket för storkökskock och måltidsbiträde.
– För restaurangbranschen kommer fokus att vara kreativ matlagning och gastronomi för att kunna jobba professionellt och internationellt inom branschen, och vi fortsätter med inriktningen mot storkök med några förändringar för att öka anställningsbarheten säger Maria Aasen, rektor för Vuxenutbildningen i Karlshamn.
Utbildningarna kommer att ske i samarbete ett flertal restauranger i länet, bland annat nedanstående, där lärlingsplatserna kommer att vara förlagda:
- Ronneby Brunn
- Italii, Karlshamn
- Bakgården, Sölvesborg
- Eriksberg
- Halens kök och bar, Olofström
- Bord Trettiosju Kök och Bar, Mörrum
- Brasseriet by Friends and Flavors, Karlshamn
- Carlshamn by the sea
- City Gross, Karlshamn
- Kostenheten i Karlshamn
Fakta om de olika utbildningspaketen
Restaurangkock
Utbildningen innehåller de ämnen och nivåer som krävs för en examen som restaurangkock. Den ger de kunskaper och färdigheter som krävs, både teoretiskt och praktiskt, för att kunna jobba professionellt inom restaurangbranschen.
Utbildningen sker med ett lärlingsupplägg dvs både på plats i skolan och på lärlingsplatser där man får träna på alla moment inom matlagning.
Storkökskock
Utbildningen innehåller de ämnen och nivåer som krävs för en examen som storkökskock. De ger de kunskaper och färdigheter, både teoretiskt och praktiskt, för att kunna jobba professionellt som storkökskock. Vi fördjupar även utbildningspaketet med ämnen mot butik och cafe´.
Utbildningen sker som ett lärlingsupplägg dvs både på plats i skolan och på lärlingsplatser där man får träna på alla moment och arbetsuppgifter.
Måltidsbiträde
Utbildningen erbjuder de ämnen och nivåer som krävs för att jobba som måltidsbiträde. Den ger de kunskaper och färdigheter, både teoretiskt och praktiskt, som krävs för att hantera mat, framförallt i offentliga kök inom skola, barnomsorg, äldreomsorg etc.
Utbildningen sker som ett lärlingsupplägg dvs både i skolan och på en lärlingsplats där man får träna alla moment och arbetsuppgifter.