kommun

Falska poliser försöker lura till sig pengar från äldre

Den senaste tiden har flera fall där falska poliser försöker lura till sig pengar från äldre uppmärksammats. Det kan ske via telefon eller hembesök.

De flesta fallen av bedrägeriförsök sker i Skåne, men har även skett i Sölvesborg och Olofström nu i veckan.
Har man kunskap om hur man ska agera så går det att undvika att bli utsatt. Brotten drabbar främst äldre personer, så hjälp oss gärna att sprida informationen till dina släktingar och bekanta.

Var uppmärksam och tänk på:

  • Polisen (eller någon annan seriös aktör) åker aldrig hem till någon för att hämta bank-, kreditkort eller andra värdesaker.
  • Släpp aldrig in någon i ditt hem om du inte vet vem det är. Be alltid om legitimation och ring till det aktuella företaget eller myndigheten och fråga om det finns en person med det namnet anställd. Är det poliser som kommer ringer du 114 14. Är det personal från någon annan myndighet eller ett företag ringer du deras växel. Be den myndighet eller det företag du kontrollringer till kontakta personens mobiltelefon för att bekräfta att det är rätt person som besöker dig.
  • Lämna aldrig ut kontouppgifter eller lösenord till någon utomstående. Logga aldrig in på ditt bankkonto om du blir ombedd att göra det, även om den som ringer påstår att du är eller har varit utsatt för bedrägeriförsök.

Anmäl alltid

Anmäl direkt via 114 14 om du eller någon närstående har blivit utsatt för ett brott. Lämna så utförligt signalement som möjligt, och beskriv händelsen så detaljrikt som det går. Vid pågående brott, ring alltid 112.

Här kan du läsa fler brottsförebyggande tips

Här kan du läsa intervjun med biträdande regionpolischef Jarl Holmström