Stämningen är hög när det spelas bingo på Annexet. Foto: Leila Rudelius
fritid

Ett unikt ställe för unika personer lockar till samkväm

Varje tisdagskväll är det full rulle på träffpunkten Annexet inne i centrala Karlshamn. Där samlas nämligen personer från 16 år och uppåt som har behov av särskilt stöd i form av socialtjänstlagen, SoL, eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, för att umgås och fika, spela kort, biljard eller bordtennis, skapa, musicera, ha disco, bingo eller karaoke.

En av besökarna som kommer till Annexets tisdagsträffar så ofta hon kan är Veronica Löfnertz, som just nu genomgår en könskorrigering med allt vad det innebär.

– Jag fick precis också en autismdiagnos, vilket förklarar att jag har svårt med socialt umgänge, men många som kommer hit har liknande problematik vilket gör det enklare att umgås, säger Veronica.

Mötesplatsen är välbesökt.

De människor som besöker Annexets tisdagskvällar är ett härligt gäng som har kul ihop.

– Vi har oftast uppåt 35 besökare varje tisdag som samlas för att ha kul ihop. Alla våra besökare har någon funktionsvariation så ingen behöver känna sig annorlunda, säger Marlene ”Madde” Svensson, samordnare för LSS/Fritid och en av fritidsledarna i Karlshamns kommun.

Superviktig verksamhet som är unik för länet

Madde är en av tre personer som ansvarar för träffpunkten och denna tisdagskväll är det Madde och Anton Berglund som jobbar ihop. Mia Petersson som också arbetar i verksamheten jobbar med annat just denna kväll. Anton studerar till fritidsledare och tycker att det är perfekt att jobba extra på Annexet.

– Det är verkligen superroligt och lärorikt att jobba här. Detta är en jätteviktig verksamhet som är unik för länet, då det är Karlshamns kommuns fritidsgårdar som driver träffpunkten. Man ser hur tacksamma alla är att få komma hit och jag är så glad över att få vara en del av detta, säger Anton.

Charlie Zimmer är resursperson till William Lindberg som reser från Sölvesborg för att kunna medverka under tisdagskvällarna. Charlie håller med Anton om träffpunktens viktighet för denna grupp människor som det inte finns så stort fritidsutbud för.

– I Sölvesborg finns inget sådant här tyvärr, men jag försöker påverka så att vi kan få någon liknande verksamhet där. Det är sådan gemenskap här och alla hjälper och lyssnar på varandra, oberoende av ålder. Detta är ett fantastiskt socialt sammanhang, säger Charlie.

Annexet förändrade livet till det bättre

En annan flitig besökare är Teres Andreasson som besökt Annexets tisdagskvällar sedan 2016.

– Innan detta startade hade jag ingen plats att vara och umgås med andra på. Jag har verkligen fått ett annat liv sedan jag började komma till Annexet, säger Teres som tillsammans med Cissi Mattsson har fixat kvällens fruktsallad.

– Men vi blev mutade med kexchoklad för att göra den, säger Teres med ett skratt.

Oftast är det Alexander Isaksson som brukar stå för bakandet på Annexet. Han har ett eget instagramkonto där han lägger ut alla sina bakverk.

– Drömmen är att kunna öppna ett eget kafé någon dag, säger han.

Teres Andreasson, Marlene Svensson och Alexander Isaksson brukar spela kort tillsammans.

Det är en uppsluppen stämning i lokalen och det pratas om ekonomi, relationer och om hur man mår psykiskt och fysiskt. Alla väljer själva vad de vill göra. Det är mycket skratt och skoj som fyller lokalen.

– Jag vågar ta in andra människor i mitt liv nu. Man får så mycket sällskap här att man inte vill gå härifrån, säger Cissi.

Delaktighet får besökarna att växa som människor

Träffpunkten Annexet har funnits i denna nuvarande konstellation sedan 2010 och Madde har nästan varit med under hela tiden.

– Jag älskar mitt jobb! säger hon.

– De som kommer hit är inte bara besökare utan är delaktiga i verksamheten och kommer med förslag på aktiviteter och hjälper till att genomföra dem. Detta får dem att växa som människor.

Efter bingon delade fritidsledaren Madde ut godis till alla deltagare.

När Madde tycker att besökarna bara tagit upp bra saker och att de kanske skulle säga något negativt också utbrister ett gäng:

– Det är för få dagar, vi vill vara här oftare!

Kvällen avslutas denna gång med ett godisbingo där alla går ut som vinnare.