Foto med texten En Vecka Fri Från Våld
kommun

En vecka fri från våld blir digital

En vecka fri från våld är en nationell kampanj som årligen uppmärksammas över hela landet under vecka 48. På grund av pandemin blir kampanjen annorlunda i år. Utbudet av föreläsningar blir fler då allt kommer att ske digitalt – så även den traditionella ljusmanifestiationen i Karlshamn – och utbudet äger rum under längre tid från den 23 november till den 4 december. I Blekinge är årets tema för veckan HBTQ.

Årets ”En vecka fri från våld” ser annorlunda ut med anledning av den rådande pandemi som inte tillåter fysiska aktiviteter. Istället för att ställa in aktiviteterna kommer de att vara tillgängliga digitalt. Detta har även gjort det möjligt att utöka programmet då länen Blekinge, Kalmar, Kronoberg, Halland och Jönköping valt att dela sina aktiviteter mellan sig.

– Att allmänheten nu också kan anmäla sig till andra läns digitala föreläsningar ökar möjligheten för alla att hitta en intressant och passande föreläsning eller utbildning närhelst i tiden det passar individen att ta del av den, säger Jonna Welander, samordnare i Relationsvåldsteamet Karlshamns kommun.

Samverkansgruppen ”Blekinge fritt från våld” har beslutat att i år fokusera på HBTQ- homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner.

– Utifrån HBTQ-temat är bland annat dansarna Tony Irving och Tobias Karlsson några av de föreläsare som kommer att dela sina livsöden, säger Jonna.

I samband med den 25 november, som är den ”Internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor”, kommer det även i år att ske en ljusmanifestation i Karlshamn. Men inte på torget som brukligt, utan i digitalt format där allmänheten kommer uppmanas att tända ljus i hemmet, fotografera och sedan dela på social medier under hashtagen #blekingeljusmanifestation2020.

– Våld i hemmet är en risk som uppmärksammats som en konsekvens av isoleringen som pandemin utgör. Utifrån detta är det ännu viktigare att kunskapen om våld i nära relation når ut för att fler utsatta ska få kännedom om att hjälp går att få. Jag är glad över att vi istället för att ställa in årets vecka kunnat digitalisera den, gå ihop med flera län och på så vis erbjuda allmänheten och yrkesverksamma ett bredare utbud, säger Jonna Welander.

Årets ”En vecka fri från våld” äger rum den 23 november till 4 december. Här ser du vilka föreläsningar, webbinarium och annat som erbjuds.