Årets pristagare Lola Ivarsson fick ta emot blommor och en check på 10 000 kronor från Marco Gustafsson, (C), politisk samordnare för landsbygdsfrågor. Foto: Marianne Peary
Årets pristagare Lola Ivarsson fick ta emot blommor och en check på 10 000 kronor från Marco Gustafsson, (C), politisk samordnare för landsbygdsfrågor. Foto: Marianne Peary
kommun

Ekomjölkbonden Lola Ivarsson är årets eldsjäl på landsbygden

Årets eldsjäl på landsbygden 2020 är utsedd. Det är Lola Ivarsson på Tockarp Ekogård utanför Åryd som prisas för sitt engagemang att sprida kunskap och medvetenhet kring lokalt jordbruk och lokal matproduktion.

För mer än 25 år sedan började några Arlabönder ställa om till ekologisk produktion – och 1991 lanserade Arla sin första ekomjölk. Sedan dess har flera hundra gårdar börjat producera KRAV-certifierad ekomjölk. En av gårdarna ligger i Karlshamns kommun. Det var tolv år sedan Lola Ivarsson och hennes man Anton flyttade till släktgården i Tockarp och startade en ekomjölkfarm ihop. Idag går 70 kor på ägorna och de går ute extra länge eftersom det är en ekologisk gård de bor på. Nya kalvar utökar antalet kreatur successivt. Just nu är det bråttom att få klart det för landet unika kalvstallet, eller BB-stallet, där kalvarna ska få gå ifred med sina mammor i några månader innan de skiljs åt. En speciell ko som kanske kommer att få inviga gårdens BB är Jerseykon Ada som snart ska kalva. Lola fick Ada i 40-årspresent.

Foto på Lola Ivarsson med kon Ada som luktar på blommorna.

Lola Ivarsson med Jerseykon Ada som tycker om att lukta på blommorna. Foto: Marianne Peary

Pristagaren till Årets eldsjäl på landsbygden utses för fjärde gången av Karlshamns landsbygds- och skärgårdsråd. Lola utmärker sig från tidigare års pristagare.

– Lola är en ung entreprenör och kvinna, säger Marianne Peary, landsbygdsutvecklare i Karlshamns kommun.

Under den coronaanpassade prisutdelningen som skedde på gården uttryckte Marco Gustafsson, (C), politisk samordnare för landsbygdsfrågor och ordförande i Karlshamns landsbygds- och skärgårdsråd, bland annat sin beundran för Lolas engagemang i Arla Mini, där skolungdomar får lära sig var våra mjölkprodukter kommer ifrån, och Hushållningsgillet.

Karlshamns landsbygds- och skärgårdsråd motivering lyder:

Det är mycket viktigt med kunskap och medvetenhet kring lokalt jordbruk och lokal matproduktion. Det gäller både miljö och djurhållning, inte minst lokalt i Blekinge. Vi tycker att Lola Ivarsson bidrar till att öka denna medvetenhet på ett mycket bra sätt genom att sprida en positiv och verklighetstrogen information. Vi tycker att Lola Ivarsson är väl värd att bli årets eldsjäl på landsbygden.

Tidigare års pristagare:

2019: Roy Johansson, Mörrum.
2018: Sigurd Karlsson, Halahult.
2017: Per-Ove Olsson, Öjamåla.

Om du vill läsa mer om hur det är att vara eko-mjölkbonde så kan du följa Lola på Facebook under Tockarp Ekogård där hon delar med sig av sin vardag på gården.