Graftisk bild på många som får bostadstillägg men att det är fler som är berättigade till det.
stod

Du kan ha rätt till bostadstillägg från Pensionsmyndigheten

Du kan ansöka om bostadstillägg om du är över 65 år och tar ut hela din allmänna pension, inklusive premiepension. Du kan ansöka oavsett om du hyr eller äger din bostad och har en viss förmögenhet. Många fler än dom som redan får tillägget är berättigade till det. Du kanske är en av dom?

Bostadstillägget är en del av pensionssystemet och är till för dig med låg pension. Hur mycket du kan få i bostadstillägg beror på om du lever själv eller har en make/maka, sambo eller partner, din bostadskostnad, inkomst och eventuella tillgångar. Bostadstillägg är ett tillägg till den allmänna pensionen som du ansöker om själv hos Pensionsmyndigheten. Din bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få bostadstillägg.

Innan du ansöker

Innan du ansöker om bostadstillägg bör du göra en preliminär beräkning på Pensionsmyndighetens webbplats för att se om du kan ha rätt till bostadstillägg. Har du inte möjlighet att göra det kan du ringa kundservice 0771–776 776 och få hjälp med en beräkning.

Preliminär beräkning  visar om du kan ha rätt till bostadstillägg eller inte.

Du eller behörig anhörig kan ansöka

Du ansöker enklast och snabbast på Pensionsmyndighetens webbplats. Vill du använda blankett finns den att ladda ned eller så beställer du en via Pensionsmyndighetens kundservice. Det är viktigt att du fyller i blanketten korrekt och komplett för att undvika lång handläggningstid. Är du anhörig till någon som inte längre kan ha hand om sin ekonomi kan du som anhörig göra ansökan åt din närstående.

Här kan du ansöka om bostadstillägg.