Fotograf: Leila Rudelius
fritid

Drygt 300 vinterbadare från Polen invaderade Stärnö

Med sång, dans och sprudlande humör intog 320 polska vinterbadare Stärnö badplats under måndags förmiddagen. Detta var det första av fyra inplanerade besök i Karlshamn.

Under några år har Stena Line arrangerat resor till Sverige för polska vinterbadare, bland annat till Karlskrona och Torsås. Vid ett antal tillfällen under första kvartalet 2020 har de valt Stärnö Sandvik i Karlshamn för att ta sitt vinterdopp och det planeras för fyra resor under perioden januari-mars.

– Detta är en perfekt plats att bada på och idag är vattnet högre än när vi var och rekade inför besöket så man slipper gå så långt ut för att doppa sig, sade Paweł Bober, arrangör från Stena Line och entusiastisk vinterbadare från Gdynia.

Pawel berättar att han och några kompisar från den vinterbadarklubb han tillhör brukar starta dagen med ett dopp i det kalla innan de går till jobbet.

– Det är det bästa sättet att starta dagen på, säger han.

Havsvattnet uppmätte strax under sex grader, samma temperatur som luften.

För att värma upp sig innan badet tog besökarna, som kommer från olika delar av Polen, en långpromenad runt Stärnö och dansade sedan till musiken som från högtalarna ekade över området.

De två vännerna Gosia Wlazlo och Barbara Nowicki var först i plurret för att kunna försäkra de andra om hur skönt det var i vattnet. Gosia var den som startade vinterbadsresorna för några år sedan och menar att det är en livsstil som allt fler väljer att anamma. En av dem är Patrick Bianga, som bar kaptensmössa dagen till ära.

– Jag gör detta för att det är bra för hälsan, deklarerade han och fick sig en värmande mugg med oklart innehåll efter doppet.

Alla deltagare erbjöds kaffe eller te i de åtta bussarna efter doppet. Evenemanget lockade även till sig några nyfikna Karlshamnsbor som huttrande stod och iakttog jippot på lite asvtånd.

– När vi kommer hit igen i februari och mars med dubbelt så många deltagare så hoppas jag att även Karlshamnsborna väljer att dansa och bada med oss, säger Pawel.

– Jag har hört talas om Kallbadhusets vänner – de hade säkert uppskattat detta även om det inte finns bastu att värma sig i efteråt!

Representanter från Karlshamns kommun fanns på plats för att hälsa vinterbadarna välkomna med kakor och informationsbroschyrer.

– Vi ses snart igen! hälsade de hurtiga vinterbadarna från andra sidan Östersjön innan de åkte vidare till Mörrum för att uppleva miljöerna vid ån. Kommande besök äger rum den 24/2, 2/3 och 30/3.