Foto på tvättställ inom förskolan
forskola

Covid-19 smitta inom förskolan

Det har konstaterats att fem anställda inom den kommunala förskolan har smittats av Covid-19. Städrutinerna har därför skärpts, och information har gått ut till både berörda vårdnadshavare och medarbetare.

Det är i dagsläget inte aktuellt att stänga de två förskolorna som drabbats av coronasmitta.

– Vi fortsätter att agera utifrån gällande råd och riktlinjer som Folkhälsomyndigheten och Region Blekinges smittskyddsenhet ger. Det är viktigt att människor, speciellt med samhällsviktiga uppgifter, kan fortsätta gå till sina arbeten, säger Torsten Berg, verksamhetschef för kommunens förskolor.

Alla vårdnadshavare informeras via mail eller brev och uppsatta meddelanden på dörrar till förskolan om det finns personal eller barn på deras förskola som smittats.

Förväntas fler Covid-19 fall framöver

Konstaterat smittade barn och personal får inte vara på förskolan. Om ett flertal barn och/eller personal på en förskola smittas av Covid-19 kan förskolan/avdelningen tillfälligt behöva stängas på grund av brist på personal och/eller sanering. Därefter kommer verksamheten att återupptas som vanligt. Beslut om stängning av förskola tas i samråd med Region Blekinges smittskyddsenhet och kommunens krisledningsstab.

– Vi uppmanar all personal som känner symtom att testa sig, säger Torsten Berg.

Karlshamns kommun måste ta hänsyn både till patientsekretess och enskilda personers integritet, vilket gör att det inte kan informeras om vem som är sjuk eller exakt var och när en sjuk medarbetare har arbetat.

– Vi kan med stor sannolikhet förvänta oss att det blir fler fall inom skolan och förskolan nu efter sommarens ledighet, och kommer att hantera varje situation som uppstår i samråd med krisledningsstab, kommunens medicinskt ansvarige och Regions Blekinges smittskyddsenhet, säger Torsten Berg.

Med anledning av pågående Covid-19-pandemi så gäller följande inom förskoleverksamheten:

  • Alla ska vara uppmärksamma på symtom som snuva, hosta eller feber och vid sådana symtom hålla sig hemma. Det gäller även vid lättare symtom som halsont, snuva, illamående, huvudvärk, bortfall av smak och lukt samt muskel- och ledvärk. Barn och personal ska, liksom alla andra i samhället, stanna hemma så länge man känner sig sjuk och man ska vara symtomfri i två dagar innan man får gå tillbaka till förskolan.
  • Det en fördel om barn och vårdnadshavare som kommer till förskolan har tvättat händerna med tvål och vatten innan ankomst.
  • Om ett barn insjuknar under dagen ska personalen kontakta vårdnadshavare som skyndsamt hämtar sitt barn.
  • Föräldramöten och forum för samråd genomförs inte under hösten.
  • Rutinerna ändras så att samtliga barn som nyintroduceras i förskolan introduceras enligt traditionell metod. Det innebär att barnen under en period av två veckor vänjer sig successivt vid förskolan. I början någon timme och efterhand utökas tiden. Vårdnadshavare vistas endast utomhus. Vårdnadshavare deltar inte i måltider eller vid vila. Det går bra att vårdnadshavare besöker lokalerna om de är tomma. Barn som byter avdelning inom samma förskola överskolas av personal. (Denna introduktion utgår från Skolverkets nya rekommendationer.)
  • Endast en vårdnadshavare i taget går in och lämnar/hämtar barnet i kapprummet på förskolan. Gå inte in på förskoleavdelningen. Är det redan någon vårdnadshavare i kapprummet, så vänta utanför på er tur. Om förutsättningar finns, så kan man med fördel lämna/hämta barn utomhus.
  • Den största risken att bli smittad är mellan vuxen-vuxen. Se därför till att hålla avstånd även i mötet med personal och andra vuxna.
  • Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer får barn som är friska vara i förskolan som vanligt, även om det finns andra sjuka familjemedlemmar.
  • Vårdnadshavare som är sjuk ska inte hämta eller lämna barn. Detta gäller även vid lätta symtom.
  • Uppföljningssamtal, samtal med specialpedagog, utvecklingssamtal mm sker med så få deltagare som möjligt. Dessa samtal kan ske utomhus, via digitala möten eller i rum med trängselregler, det vill säga avstånd på cirka 1,5-2 meter mellan deltagarna.

Finns det frågor från vårdnadshavare angående Covid-19 på sitt barns förskola kan de vända sig till respektive rektor för svar.