Clara Prytz.
Clara Prytz blev utsedd till årets unga ledare.
kultur

Årets unga ledarstipendiat är utsedd

Clara Prytz är den som i år får stipendiet för unga ledare och belönas med 10 000 kronor för sin insats i Teatersmedjan.

Men det var inte helt lätt att berätta för Clara att hon skulle få ta emot stipendiet. Efter flera missade samtal från ett nummer hon inte kände igen tänkte hon att det var en försäljare. Men när hon till slut svarade jag visade det sig vara goda nyheter om att hon skulle få ett stipendium.

– Jag förstod inte riktigt först. Jag blev väldigt chockad. Och det finns ju så många duktiga och ambitiösa här ute, så jag funderade på varför de valde just mig. Men självklart blev jag väldigt, väldigt glad! berättar Clara.

Clara Prytz uppträder med sin teatergrupp.

Clara Prytz som många är vana att se henne, på teaterscenen.

 

Även om hon själv funderade lite på varför just hon förtjänar ett stipendium är omgivningens bild rätt glasklar: ”Clara har gått från att vara deltagare till att axla en ledarroll i Teatersmedjan. Med tiden har hon blivit en stor drivkraft i föreningen. Hon är engagerad och omtyckt och en person som barnen och ungdomarna ser upp till och tycker om. Clara står upp för sina egna åsikter samtidigt som hon lyfter sin omgivning på ett föredömligt sätt.”

Så lyder motiveringen till att hon får 2020 års stipendium för unga ledare. Stipendiet delades i år ut för sjunde gången, och då under den digitala kulturnatten.

Barndomsdrömmen var att spela teater

Teatern har hängt med sedan Clara var liten. Då tyckte hon om att göra små shower. Hon tittade redan då på både teater och film, och Clara säger själv att hon inspirerades mycket av sin faster som spelade och jobbade på Teatersmedjan i Karlshamn.

– Jag minns när jag kollade på Ronja Rövardotter på Kastellet när jag var liten. Sedan dess var jag säker på att en dag ska jag vara på Kastellet och spela teater. Senare började jag på Teatersmedjan och till slut så blev det teater på Kastellet också, och nu vill jag inte sluta!
 

Vad gör man då med ett stipendium på 10 000 kronor? Helst hade Clara lagt pengarna på att gå på en massa teatrar! Men hon kommer ändå att lägga undan det mesta till studier.

– Jag vill söka mig vidare till olika teaterhögskolor och utbilda mig vidare inom teatern.

Fakta om Teatersmedjan:

Teatersmedjan är en amatörteaterförening som har sin bas i Karlshamn. Föreningen bildades 1990 och idag nära 400 medlemmar. Teatersmedjans verksamhet består bland annat av barn- och ungdomsgrupper, vuxengrupper, daglig verksamhet, skapande skola, läger och kurser. Föreningen sätter även upp sommarteater på Karlshamns Kastell varje år.