Trygghetssamordnaren Jenny Andersson
Jenny Andersson, trygghetssamordnare i Karlshamns kommun. Foto: Leila Rudelius
kommun

Årets trygghetsvandring skjuts fram

Årets trygghetsvandring som skulle ägt rum den 29 november är inställd på grund av att det brottsförebyggande rådet, BRÅ, är upplöst med anledning av det nya politiska styret i kommunen. I början på nästa år ska en ny politisk styrgrupp och ett nytt brottsförebyggande råd utses och den planerade trygghetsvandringen kommer därefter att kunna äga rum.

En översyn av alla kommunens olika råds reglementen ska genomföras och nya val av medlemmar ska äga rum. Därför kommer alla råd, däribland BRÅ, att ha ett uppehåll under resten av året och starta upp igen i början av nästa år. Med anledning av detta så har den planerade trygghetsvandringen skjutits upp till 2023, då ett nytt brottsförebyggande råd har utsetts.

100 personer har lämnat synpunkter i trygghetsapp

Inför trygghetsvandringen samlar BRÅ representanter från kommunens ungdoms- och pensionärsråd, närings- och föreningslivet, fältgruppen, nattvandrarna och polisen. Vandringen har under åren ägt rum i olika kommundelar och i år var det tänkt att man skulle vandra i centrala Karlshamn. Syftet med trygghetsvandringen är att ta till vara den informationen som medborgarna själva har kommit in med i kommunens webbapplikation Trygg i Karlshamn.

– Hittills i år har uppåt 100 synpunkter kommit in och vi har utifrån dem plockat ut de mest förekommande platserna i Karlshamns centrala delar som identifierats som otrygga. Det är dessa platser som ska besökas under trygghetsvandringen och man ska diskutera varför denna plats kan anses som otrygg och vilka åtgärder som kan göras för att den ska kännas mer trygg, säger Jenny Andersson, folkhälsostrateg och trygghetssamordnare i Karlshamns kommun.

Skapar trygghet på otrygga platser

Karlshamns lokala brottsförebyggande råd, BRÅ, har till uppgift att samordna kontakterna mellan kommunens verksamheter, polisen samt frivilligorganisationer för att förebygga brott och arbeta för ökad trygghet. Allt förebyggande arbete utgår i från kommunens och polisens gemensamma lägesbild. Lägesbilden ligger till grund för vilka insatser som bör göras utifrån de behov som finns.

– Genom att kartlägga vad som gör olika platser i kommunen trygga eller otrygga kan vi hitta saker som vi som kommun kan påverka. Då kan vi föra över det som skapar trygghet till de platser som folk upplever som otrygga. Det kan exempelvis handla om att sätta upp mer belysning eller att klippa ner större buskage på utpekade platser, säger Jenny Andersson.

Har då Karlshamn blivit tryggare de senaste åren?

– Jag skulle säga att den upplevda tryggheten är oförändrad. Vi som invånare påverkas ju väldigt mycket av saker som händer runt omkring oss på andra orter i landet, vad vi ser på tv och läser i tidningar. Det är inte alltid vi kan påverka människors upplevda otrygghet om upplevelsen eller känslan grundas i rädsla för ungdomar i hoodies till exempel, men vi gör så mycket vi kan för att människor ska känna sig så trygga som möjligt i kommunen, säger Jenny.