Formation som
kommun

Äntligen byggstart för Etapp 5!

Nu äntligen händer det! Onsdagen den 20 mars markerade starten för byggandet av den nya byggnaden på Piren, Etapp 5, med ett event på Netport. Istället för att ta ett första spadtag skapades en mänsklig kedja som effektivt visualiserade den framtida byggnaden på platsen. 

Visst låg det en spänd förväntan i luften denna bistra marsmorgon? Eventet startade med frukostbuffé innan de över hundra närvarande intresserade besökarna flyttade in i aulan Rio Grande. Samuel Henningsson, VD för Netport Science Park pratade om den historiska expansionen och vikten av att främja möjligheter för att nya idéer, nya företag och att marknader ska kunna växa.
– Det är Karlshamnsfastigheter som bygger byggnaden och NetPort Science Park som fyller den med innehåll. Det är ett samarbete som har varit mycket framgångsrikt under de tre existerande etapperna och nu fortsätter vi, säger Samuel Henningsson bland annat.
Arkitekt Anders Törnqvist pratade om sina visioner med byggnaden. Den nya byggnaden blir en kontrast mot de äldre pampiga byggnaderna i Karlshamn, men den anspelar också på hamnen och stadens historia. Både från Hinsetunneln och från havet kommer Karlshamn att få ett mäktigt landmärke.

Peter Johansson, delägare av Centrumbiografen, pratade om sin glädje över att få varit med från början i projektet. Biografen var den första hyresgästen som signerar hyresavtal som därmed görs den största biografsatsningen i Karlshamns historia. De har sedan tidigare framgångsrik biografverksamhet i Ronneby där de redan en gång tidigare satsat på att bygga Sveriges bästa biograf. Nu satsar man på att göra om bedriften en gång till i Karlshamn, här i helt nya och ändamålsenliga lokaler.

Mänsklig kedja som ”första spadtag”

Istället för att ta ett konventionellt första spadtag fick publiken följa med ut på plats för att ställa upp sig och bilda en mänsklig kedja. Tillsammans skapade man en formation på samma plats och i samma storlek som den framtida byggnaden kommer ha. Detta för att illustrera den kommande byggnaden på platsen. Det visade sig vara både symbolladdat och effektfullt. Tillfället förevigades med en drönare som fotograferade denna historiska händelse från skyn.

Nya Etapp 5 kommer att erbjuda 10 000 kvadratmeter yta och rymma 700 arbetsplatser. Byggnaden kommer också inhysa biografsalonger, konserthall och restaurang. Karlshamnsfastigheter AB ansvarar för bygget och VD Marie Wahlström säger att ett av inriktningsmålen med Etapp 5 är att ge utrymme för mer tillväxt och entreprenörskap. Nu kommer ett staket att sätta upp på platsen och det grundläggande arbetet med markberedande och pålandet kommer att ta vid. Därefter rullar byggprojektet på med moment i tur och ordning. I slutet av 2021 kommer den nya byggnaden att stå klar.