Siv-Inger Sjöstrand får håret klippt av frisören Carina Uppgren.
Siv-Inger Sjöstrand fick äntligen ta plats i Carina Uppgrens frisörstol.
omsorg

Äldreboenden får frisörbesök utomhus

Lättnaden går att ta på när Siv-Inger Sjöstrand äntligen tar plats i frisörstolen i tältet på Östralyckes innergård:

– Jag har väntat länge, jag minns inte när jag klippte mig senast. Det är så fint att de ordnat det här!

Siv-Inger är inte den enda som väntat på att få besök av frisören. Många av de äldre på kommunens boenden har saknat klippningen under tiden de varit isolerade på grund av risk för coronasmitta.

Ansvariga för äldreboendena kom på idén att låta några frisörer komma till boendena för att klippa de gamla utomhus i tält.

Skyddsutrustning används för att hindra smitta

Just på Östralycke står tältet på en av innergårdarna, så de äldre kan klippa sig tryggt och säkert i lugn och ro. Linda Wallin är enhetschef på Östralycke, och en av dem som varit med i planeringen.

– I vanliga fall har de boende sin egen frisör som kommer hit och klipper dem i vår salong som vi har här. Men nu har vi ju besöksförbud, och det gäller även frisörer.

Frisörerna fick anmäla sitt intresse och komma på informationsmöte. Säkerheten kring hygien och smittspridning är väldigt viktig och frisörerna har fått restriktioner och utrustning. De använder visir, förkläde och handskar, och mellan varje kund byts material ut och ytor tvättas av.

Utvalda frisörer turas om

Tre frisörer har valts ut inledningsvis, och de turas om att besöka alla boenden. Frisören för dagen heter Carina Uppgren. Hon är van att klippa de äldre sedan innan.

– Jag har egentligen semester men det här vill jag vara med på. Jag har hört från anhöriga till mina vanliga kunder hur ledsna de är nu när de sitter instängda.

Det blir en del att förbereda inför varje besök i frisörstolen, för att skydda de boende.

– Men det är inga betungande grejer och det är det värt. De boende har väntat länge på detta, säger Linda Wallin.

För Siv-Ingers del är väntan nu över.

– Nu känner man sig som en människa! Det var så skönt att bli av med det långa håret. Jag är så nöjd och belåten!