
Aktivt arbete för att stötta och förebygga
Den senaste tidens medieuppgifter om ett stort drogmissbruk i Karlshamn stämmer inte överens med den verklighet som kommunens öppenvård ser i sitt dagliga arbete. Aktivt arbete pågår med att både stötta vuxna i beroende och förebygga att unga hamnar snett.
– Självklart finns det ett skadligt bruk av både droger och alkohol även här. Men baserat på det antal som söker stöd hos oss ser vi ser inga tecken på att det skulle öka eller vara mer omfattande än på andra håll, säger Jenny Olgrim, som är enhetschef för vuxenenhetens öppenvård och stödboendet Mariegården.
För den som fastnat i ett beroende finns det stöd att få, oavsett om det handlar om narkotika, alkohol eller andra former av skadligt bruk. Utmaningen som vuxenenheten ofta möter är att den som behöver behandling ibland inte är redo att ta emot stöd.
– Det viktigaste av allt är att den som har ett beroende själv vill förändra situationen och är beredd att göra det. Vi kan ha hur många behandlingar och insatser som helst, men om den som behöver stöd inte är redo går det inte. Det är ett jobb som vi måste göra tillsammans, säger Jenny Olgrim.
Det är inte minst utmanande för de närstående som gör allt de kan för att hjälpa, men ofta känner sig maktlösa.
– Många tror att behandlingshem alltid är det bästa, men det är inte alltid rätt väg. För vissa fungerar det bättre att få stöd på hemmaplan, där man har sin vardag, sitt jobb, sin familj. Det meningsfulla liv man faktiskt vill komma tillbaka till, säger Jenny Olgrim.
Förebyggande arbete med fokus på unga
Kommunens arbete mot beroende handlar inte bara om behandling, utan också om att förebygga att människor – särskilt unga – hamnar i ett missbruk från början. Det sker bland annat genom SSPF-samverkan: skola, socialtjänst, polis och fritid. Dessutom har öppenvården särskilda stödgrupper för barn som lever i familjer där skadligt bruk finns.
– Vi försöker fånga upp unga i riskzonen tidigt och möta dem där de är, vare sig det är i skolan, på fritiden eller ute på stan. Där gör fältgruppen och ungdomsteamet ett jätteviktigt jobb, säger Hawazen Saghir, enhetschef för barn- och familjeenhetens öppenvård och stödboendet Fyren.
Men det förebyggande arbetet börjar tidigare än så. Öppenvårdens föräldrastöd erbjuder både en råd- och stödtelefon och gruppträffar för föräldrar till barn och ungdomar i olika åldrar.
– Vi vet att relationen mellan barn och föräldrar är en framgångsfaktor. Genom att ge föräldrar rätt verktyg för att sätta gränser, lyssna och finnas där hjälper vi till att rusta familjer för framtida utmaningar, säger Hawazen Saghir.
Våga ta första steget
För den som lever med ett beroende kan steget att söka hjälp kännas stort, men det behöver inte vara det.
– Oavsett om du behöver hjälp att bryta ett beroende eller bara vill prata om oro för en närstående så finns det stöd att få. Det viktiga är att vi får in ansökningar och anmälningar för att kunna hjälpa och sätta in rätt stöd, säger Jenny Olgrim.
Här finns mer information om hur man söker stöd för olika former av beroende:
Korta fakta // Öppenvårdens insatser
Öppenvården för vuxna erbjuder samtal enligt dessa behandlingsmetoder:
- motiverande samtal
- CRA (community reinforcement approach)
- HAP (haschavvänjningsprogram)
- återfallsprevention (ges även i grupp)
- spelprogram
- samtal om våld.
De erbjuder även:
- NADA (öronakupunktur)
- drogtest i kombination med samtalsbehandlingen.
Öppenvården för barn, unga och deras familjer erbjuder:
- råd- och stödtelefon på 0454-810 35
- samtalsstöd för familjer
- föräldrastödsgrupper
- stödgrupper till barn med missbruk i familjen
- drogtester för ungdomar.