Jennifer Tonlist dansar klädd i burlesque-stil.
Burlesquedansaren Jennifer Tonlist får 2020 års kulturstipendium för unga. Foto: Anna Tunek
kultur

2020 års unga kulturstipendiat är utsedd

Burlesquedansaren Jennifer Tonlist är årets unga kulturstipendiat. Stipendiet på 10 000 kronor delades ut under den digitala kulturnatten.

“För drivande engagemang inom föreningsliv och som entreprenör, lyfter Jennifer som dansare fram en normbrytande och stärkande hyllning till kroppen och sinnet. Burlesque, en form av kabaretdans, har introducerats i Karlshamn.”

Så lyder juryns motivering till att Jennifer Tonlist får 2020 års kulturstipendium för unga från Karlshamns musik- och teaterfond.

– Det känns såklart jätteroligt. Det är fantastiskt kul att det är just kommunens stipendium jag får eftersom det är en liten och ganska nischad scenkonst. Så det kändes inte helt självklart att jag kunde bli årets stipendiat.

En välkomnande konstform

Burlesque kan vara kontroversiellt på sina håll, berättar Jennifer. Men för henne är det fina med just burlesque att man kan vara sig själv. Det är väldigt välkomnande och tillåtande.

– Kärnan i dansen är så speciell. Att alla kroppar får vara med. Att alla är välkomna. Du är fin som du är och du får ta plats. Det är det som är ryggraden i dansen för mig.
Den känslan vill hon också att de som deltar i hennes kurser och shower ska uppleva. Det handlar mycket om att våga ta plats, och dansen öppnar dörrar för många vad gäller självkänsla.

– För mig personligen betyder burlesquedansen att jag får komma i kontakt med många fina och spännande människor. Det är något väldigt speciellt i att få se andra människors resa när de går en kurs. Det är magiskt att se dem på scenen första gången!

Jennifer Tonlist dansar klädd i burlesque-stil.

Foto: Malin Danielsson

Kan nu delta i fler shower

De senaste åren har Jennifer hållit kurser i burlesque både i och utanför Karlshamn. Hon producerar också egna event där kursdeltagare och andra intresserade får möjlighet att uppträda. Men burlesquescenen i Sverige finns i princip bara i Stockholmsområdet, så för att kunna delta i shower måste Jennifer ofta åka iväg.

– Med stipendiets hjälp kan jag söka som artist till fler event, både internationellt och i andra städer i Sverige. Då kan jag bredda mitt nätverk inom industrin och kan locka ännu fler artister och besökare till framtida shower och event.

Fakta om Kulturstipendium för unga:

Unga i åldern 20-30 år, som utmärker sig och eller utbildar sig, inom scenkonstens område och som har anknytning till Karlshamns kommun har kunnat söka stipendiet på 10 000 kronor. Syftet med stipendiet är att uppmuntra till fortsatt engagemang inom kulturens område, exempelvis genom utbildning. Juryn som utsett årets stipendiat består av ordförande och vice ordförande i Kulturnämnden samt representanter från Kultur Karlshamn.