Det var ett uppskattat och kärt möte mellan Lars Fornander och hans 94-åriga mamma Eva Nilsson som bor på Gustavsborgs särskilda boende sedan två år tillbaka. Foto: Leila Rudelius
omsorg

​Känsloladdat möte på bänk med plexiglasskydd

Besöksförbudet på kommunens särskilda boenden skapar behov av nya sätt att kommunicera och umgås. Karlshamns kommun har nu därför utvecklat mötesbänkar med en genomskinlig mellanvägg som idag börjar levereras till kommunens boenden där de äldre och anhöriga nu äntligen kan mötas.

I onsdags förra veckan kläcktes idén om att införa en lösning som möjliggör besök hos boende på Karlshamns kommuns olika särskilda boenden.

– Det var en anhörig till en boende på Östralycke som berättade att han sett ett tv-inslag om att en kommun hade tillverkat ett bord med en skärm emellan så att den äldre kunde träffa anhöriga på ett säkert sätt. Jag tog med mig det till krisledningen som tyckte att det var en bra idé. Samma dag hade jag ett möte med enhetschefen Per Truedsson på kommunens fastighetsavdelning som genast satte fart, säger Torill Skaar Magnusson, chef för omsorgsförvaltningen.

Dagen efter fanns en prototyp klar och i fredags kunde den första mötesbänken grundmålas. Idag levererades den första av sju bänkar med plexiglas emellan till Gustavsborgs särskilda boende i Karlshamn. Den, liksom de andra mötesbänkarna, kommer att finnas utomhus, och på Gustavsborg placerades den första av två i Sinnenas trädgård.

Fantastiskt initiativ

Lars Fornander var först på plats att inviga mötesbänken tillsammans med sin mamma Eva Nilsson, 94 år.

– Det här är ett fantastiskt initiativ! Jag har inte kunnat träffa min mamma på över två månader, förutom genom att ha pratat genom paddan, men det är inte samma sak som att ses i verkligheten, säger Lars som dagen till ära har liljekonvaljer och en förstoring på en ultraljudsbild med sig.

Det blir ett känslosamt möte när mamma Eva kommer ut på gården med sin rollator. Glädjetårar rinner och det är svårt för både Eva och Lars att inte kunna kramas efter så lång tids avskildhet. De sätter sig på varsin sida av plexiglaset och lägger sina handflator mot varandra.

– Tack för att ni gjort detta möjligt allihop, säger Eva och lyfter sina knäppta händer mot skyn som tack till den samlade skara från kommunen som är med under invigningen.

Får se sitt barnbarnsbarn för första gången

Eva tar tacksamt emot liljekonvaljerna och brister ut i gråt när Lars visar henne ultraljudsbilden på ett foster som ska bli hennes barnbarnsbarn.

– Åh, så härligt! Vad glad jag blir, säger Eva.

Det är verkligen en glädjens dag. Eva undrar varför det är nödvändigt med en plastruta emellan dom, och Lars förklarar att det beror på att inte eventuella viruspartiklar ska smitta henne med corona.

– Att kunna mötas på ett annat sätt än via videosamtal har efterfrågats av anhöriga som verkligen är glada över denna lösning med våra mötesbänkar, säger Daniel Kalling, enhetschef på Gustavsborg.

Det ska snart komma ytterligare en bänk till Gustavsborg och även Östralycke särskilda boende kommer att få två mötesbänkar. Mariegården, Eklunden och Ekegården kommer att få en vardera. Anhöriga ska kunna boka in mötestider på bänkarna med så pass stort mellanrum att allt ska hinnas desinficeras mellan de olika besöken.