EU-minister Hans Dahlgren i bild.
EU-minister Hans Dahlgren Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
kommun

​EU-minister i möte med Karlshamns krögarnätverk

Corona drabbar många branscher. Restauranger är speciellt utsatta. Under onsdagen höll Karlshamns kommun ett digitalt möte där EU-ministern Hans Dahlgren medverkade för att ta del av det lokala krögarnätverkets syn på läget i Karlshamn.

Kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson har under året haft kontakt med statsråd Hans Dahlgren angående frågor kopplade till pandemin. Under onsdagen bjöd Karlshamns kommun in statsrådet tillsammans med fyra representanter från det lokala krögarnätverket för ett samtal kring branschens utsatta läge.

− Ett bra initiativ och jag är glad över att det kunde ordnas. Som statsråd har man ett kollektivt ansvar för den politik som förs. En viktig del är att lyssna av läget och föra informationen tillbaka till regeringen, sa EU-minister Hans Dahlgren.

Från krögarnätverket deltog Fredrik Berg, Brasseri Fridolf, Björn Palm, Eriksberg, Jacob Berg, Kronolaxen, Johan Holgersson, Best Western. Under mötet deltog även regionchef Claes Sandvig från Visita Södra som är besöksnäringens företrädare i politiska frågor. Näringslivschef Nina Andersson modererade mötet.

− Besöksnäringen är en otroligt viktig och jobbskapande näring och jag är glad att Per-Ola Mattson kunde ordna detta möte så våra lokala krögare fick chansen att berätta om branschens utsatthet för ministern. Restaurangerna är i stort behov att hjälp, och det är bråttom nu, säger näringslivschef Nina Andersson.

Krögarnätverket i Karlshamn gav en enad bild av den utsatta restaurangbranschen som i likhet med övriga landet brottas med uppsägningar och neddragningar.

Krögare Fredrik Berg

Fredrik Berg

− Just nu arbetar vi i blindo. Beslut om stödåtgärder dröjer. Vi vet inte när det utlovade ekonomiska stödet kommer att betalas ut. Processen måste snabbas på. Det är ett svek, inte minst mot alla de ungdomar som vi har tvingats säga upp, sa Fredrik Berg som bland annat driver Brasseri Fridolf i Karlshamn.

Branschkollegorna Björn Palm från Eriksberg, Johan Holgersson från Best Western och Jacob Berg från Kronolaxen i Mörrum delar Fredrik Bergs syn. Det var en samstämmig syn som ministern fick till sig under det 30 minuter långa mötet där samtliga krögare betonade behovet av akuta åtgärder och tydliga besked.

− Jag tar era synpunkter på stort allvar och tar bland annat med mig vad som sades om behovet av ökad tydlighet i kommunikationen kring restriktionerna och om behovet av snabbare åtgärder, sa Hans Dahlgren som också tackade för initiativet och ett väl genomfört möte.