Arkitekturveckan 2024
Karlshamns kommuns Arkitekturvecka, det sjätte i ordningen bjöd på flera nya inslag.
Stadsarkitekt Emina Kovacic sammanfattar årets vecka som lyckad!
– Arkitekturveckan har fått stadigt fäste i vår kommun och har under de senaste åren berikats med samarbeten med BTH, insitiution för fysisk planering och Slöjd i Blekinge, något vi är väldigt glada över. Mest stolta är vi för att gemene kommuninvånare uppskattar den för att den bidrar till att bredda vårt ständigt pågående samtal om arkitektur och stadsbyggnad. Något som årets besöksantal bekräftar, berättar hon.
Det började med en högtidlig inledning där finalisterna till stadsbyggnadspriset, Karlshamns museum och Mörrums skola, presenterade idéerna bakom sina projekt. Programpunkten avslutades med en engagerande paneldiskussion om vad ett lyckat byggprojekt kännetecknas av. Något alla deltagare var överens om är att en tidig dialog och ett gott samarbete mellan arkitekten, byggaren och beställaren under förutsättning att man följer och respekterar de ekonomiska ramarna utgör kärnan i alla lyckade projekt.
Det åtråvärda stadsbyggnadspriset tillföll Mörrums skola som nominerades av stolta föräldrar. Skolan, som är ritad av Fojab arkitekter och byggd av företaget JSB, lyfts av de inblandade som ett av deras finaste projekt. Detta inte enbart för dess arkitektur utan även för hur man hanterar de sociala frågorna.
Utdelning av Stadsbyggnadspriset som leddes av arkitekt Elisabeth Rydberg, Arkitektbolaget.
Stadsbyggnadspriset gick till Mörrums skola!
Nästa punkt var en visning av Eriksbergs senaste satsning, hotellet Arken, ritad av LBE arkitekter i Växjö och med sviter inredda av designerduon Bernadotte Kylberg. Ett femtiotal nyfikna kommuninvånare och företagare samlades denna soliga dag för att höra arkitekten Oskar Årevall och beställaren P A Olsson berätta om projektet och uppleva byggnaden och sviterna på plats i Eriksberg.
Föreläsning och guidad tur på Eriksberg med anledning av deras senaste byggprojekt hotellet Arken.
Tisdagen inleddes med ett möte med Region Blekinge och residenskonstnärer Love Antell och Jan Carleklev som kommer att arbeta med konstnärliga perspektiv på Karlshamns kommuns översiktsplan. Planarkitekterna Jeanette Conradsson, Anna Lyggemark och Lena Jarl Hellgren introducerade dem i kommunens gällande översiktplan och visade intressanta platser som de eventuellt kan använda som utgångspunkt i sitt projekt.
Konstnärer Jan Carleklev och Love Antell besöker oss i samband med
uppstart för projektet Air Blekinge, ett initiativ från Konst i Blekinge i
samarbete med Karlshamns kommun.
Nästa visning förde oss till den nyrenoverade musikskolan där ett trettiotal åskådare följde kultur- och fritidschefen Fredrik Gustafsson. Han berättade hur man förvandlat en undermålig lokal till en funktionell plats där bibehållna kulturmiljövärden varit en viktig utgångspunkt.
Fredrik Gustafsson guidar i den nyrenoverade Musikskolan.
Sist men inte minst kunde vi avnjuta Slöjd i Blekinges väl arrangerade föreläsning och utställning i samarbete med stadsbyggnads- och kulturenheten i Karlshamns kommun. Mats Aldéns föredrag ”Möbelkunskap – möblers kvaliteter och egenskaper” lockade trettiotalet åhörare och lyfte betydelsen av trä, hantverk och några av inredningssveriges största namn.
Aktiviteter i Stadsbibliotekets salong i samarbete med Slöjd i Blekinge.
Onsdagen inleddes på Karlshamns stadsbibliotek med vernissage där Stärnöskolans sjätteklassare visade, tillsammans med sina lärare, sina grupparbeten på temat ”Platser vi saknar eller vill förändra i Karlshamn”. Färre bilar på torget, stärkt centrumhandel och mera grönska i staden var bara några av alla kloka förslag eleverna kom fram till.
Stärnöskolans elever har vernissage på Stadsbibiloteket på temat Platser vi saknar eller vill förändra i Karlshamn.
En återkommande och populär punkt under Arkitekturveckan är ”Bygglov på torget” då allmänheten och företag ges möjlighet att förutsättningslöst kontakta våra bygglovhandläggare och ställa frågor, lämna synpunkter eller ansöka om olika ärenden under mera avslappnade former.
Bygglov på torget.
I strålande sol avslutade vi onsdagen med en väldigt uppskattad guidning i bokens värld där bokhandlaren Anki Hansson och Karlshamnsaktuella författaren Emma Olofsson guidade ett trettiotal intresserade kommuninvånare och besökare med utgångspunkt i Emmas första bok. Karlshamn och Vägga visade sig från sin bästa sida den mörka berättelsen till trots.
Bokhandlaren Ankis Olsson och författaren Emma Olofsson guidar oss i bokens spår.
Torsdagens punkt på vackra Martinssonska gården är ett nytt initiativ som lyfter Blekinge Tekniska Högskolas studenter för fysisk planering, deras tankar och visioner om Karlshamn och är ett resultat av ett flerårigt samarbete mellan stadsbyggnadsenheten och lärarna Aron Aspenström och Martin Martinsson.
BTH studenter ställer ut och möter allmänheten på Martinssonska gården.
En väl besökt vecka avrundas med fredagens visning av Östra Piren där VD:n Magnus Persson och projektledaren William Lavesson tog oss igenom sin intressanta resa från ett omtalat projekt till en välfylld och fungerande byggnad i bästa läge.
Föreläsning och guidad tur på Östra Piren.
Thomas Nilssons uppskattade föreläsning om sjömärken på Martinssonska gården bjöd på oväntade perspektiv och ramade på ett fint sätt in Arkitekturveckan.
Thomas Nilssons föreläsning om sjömärken.
Parallellt med Arkitekturveckans olika punkter passade våra planarkitekter Anna Lyggemark och Jeanette Conradsson att föra medborgardialog kring Karlshamns kommuns översiktsplan Karlshamn 2045.
Båda Anna och Jeannette upplevde dialogerna som väldigt givande.
– Vi upplevde ett stort engagemang hos flera, framför allt hos ungdomar, vilket vi är speciellt glada för, säger dem.
Anna och Jeanette för dialog med kommuninvånare i samband med Arkitekturveckan.