Vuxna och äldre

Alla människor upplever både glädje och motgångar i livet. När vi mår bra flyter allt på, men när vi mår dåligt är det ibland svårt att hitta vägar som tar oss vidare. Här kan du hitta information om hur du kan få stöd och hjälp.

Det är viktigt att våga prata med någon och berätta hur du mår. Ibland kan det räcka att dela med sig av sina erfarenheter till en vän eller närstående för att få ett annat perspektiv på sin situation.

Hitta på sidan

Hit kan du alltid vända dig

Vårdcentralen

Om du känner att du behöver stöd, hjälp och vägledning kan du alltid vända dig till din vårdcentral. De kan även hjälpa dig vidare med en remiss om du behöver ytterligare stöd som exempelvis en remiss till psykiatrin. För mer information om och kontaktuppgifter till olika vårdcentraler, besök 1177 vårdguiden:

Hitta vård – 1177 Vårdguiden

Vuxenpsykiatriska mottagningen Karlshamn

För dig som är över 18 år och i behov av psykiatrisk specialistvård så kan du vända dig till den vuxenpsykiatriska mottagningen i Karlshamn. För att läsa mer, besök 1177 Vårdguiden:

Vuxenpsykiatrisk mottagning Karlshamn – 1177 Vårdguiden

Ring 1177 Vårdguiden

1177 Vårdguidens webbplats kan du hitta information om vart du kan vända dig för att få hjälp och stöd när du mår dåligt. Du kan även ringa telefonnummer 1177 för rådgivning.

Stödtelefoner för personer över 60 år

Hit kan du ringa om du känner dig ensam, nedstämd eller bara vill ha någon att prata med för en stund.

Äldrelinjen – för dig som är över 65 år

För mer information och kontaktuppgifter besök Äldrelinjens webbplats.

Äldretelefonen Mind- för dig som är över 60 år

För mer information och kontaktuppgifter besök Uppdrag psykisk hälsas webbplats

Mötesplats Karlshamn

Mötesplats Karlshamn är en öppen mötesplats för dig med psykisk ohälsa. Här kan du träffa andra i liknande situation och dela dina erfarenheter.

På Mötesplats Karlshamn kan du som är över 18 år och bor i Karlshamn hitta en social tillvaro, en gemenskap och ett sammanhang. Här kan du ta en fika, prata, spela spel eller hitta på något annat. Det är helt upp till dig vad du vill göra när du kommer hit.

Du som vill få en förhandstitt på lokalerna innan du kommer till den öppna mötesplatsen är välkommen på ett bokat studiebesök.

Kontaktuppgifter och adress hittar du på ett kontaktkort här på sidan.
Kika in på vår Facebook Mötesplats Karlshamn där vi uppdaterar med information, händelser, bilder och mycket mer.

Mötesplats Karlshamn är ett samarbete mellan Karlshamns kommun, Region Blekinge och NSPH Blekinge.

Stöd till föräldrar

Att bli förälder är oftast en stor omställning i livet. Det är lätt att oroa sig för sitt barn eller för sitt eget föräldraskap. Det händer att man känner sig otillräcklig och hjälplös. Här hittar du stöd och hjälp:

Råd och stöd till familj

Ekonomiska problem - stöd och hjälp

Hamnar du i ekonomisk kris kan dina funderingar på pengar göra dig orolig. Risken finns att oron leder till psykisk ohälsa, till exempel depression. För att få rätsida på situationen är det viktigt att du pratar med någon. Stöd för dig som vill komma ur en ekonomisk kris:

Budget och skuldrådgivning
Försörjningsstöd och ekonomiskt bistånd
Se kontaktuppgifter och läs mer om ekonomiska problem på 1177.se

Våld i nära relation

Blir du kränkt eller utsatt för psykiskt eller fysiskt våld i din relation påverkar det ditt liv på många sätt. Risken är stor för psykisk ohälsa.
Du har rätt att må bra i din relation. Ingen ska behöva leva med våld. Här hittar du stöd och hjälp:

Våld i nära relation

Problem och kris i din relation

Problem och kriser i relationen kan göra att du mår dåligt. För att få stöd och komma framåt kan det vara bra att prata med någon utomstående – antingen enskilt eller tillsammans. Här hittar du stöd och hjälp:

Familjerådgivning, information, 1177
Familjerådgivning, Karlshamns kommun

Separation och skilsmässa

En separation eller skilsmässa kan vara svår för alla inblandade. Mitt i allt finns också praktiska och ibland svåra frågor att lösa, som bostad, ekonomi och kanske barn. Här hittar du stöd och hjälp:

Skilsmässa eller separation i en barnfamilj, 1177
Familjerätten, Karlshamns kommun

Stöd till äldre som mår psykiskt dåligt

Här kan du läsa om psykisk hälsa hos äldre, hur du förebygger psykisk ohälsa och hur du söker hjälp om du blir sjuk.

Aktiviteter och umgänge ger bättre hälsa

Vår hälsa mår bra av aktiviteter och samvaro med andra människor. I Karlshamn finns aktiviteter och sysselsättning för äldre.

Gå till sidan Aktiviteter för äldre för att se vad som finns.

 

Ansök om ett personligt ombud hos Cura

Du som är över 18 år och har en psykisk funktionsnedsättning kan ansöka om ett personligt ombud. Det kan vara att du tycker det är svårt att få rätt hjälp, stöd och service eller om man tycker att det är krångligt att ha kontakt med myndigheter, primärvård och/eller psykiatrin.

Personliga ombud är fristående från myndighetsutövning, för inga journaler och arbetar naturligtvis under sekretess.

Ansök om personligt ombud hos Cura Individutveckling