När det är jobbigt hemma

Har du en förälder som mår dåligt psykiskt? Eller oroar du dig för att någon där hemma tar droger eller dricker för mycket alkohol?

Det är vanligt att barn oroar sig när mamma eller pappa mår dåligt. Då kan det vara svårt att koncentrera sig, till exempel i skolan. Det kan också kännas jobbigt om den vuxna inte gör ”vanliga” saker, som att stiga upp på morgonen, laga mat eller duscha sig. Det kan ALDRIG vara ditt fel att en vuxen är sjuk eller beroende av alkohol och droger.
Det händer att det är jobbigt hemma av andra anledningar också. Kanske beror det på pengaproblem, eller någon annat. Det är fortfarande INTE ditt fel.

Berätta

Ibland tänker du kanske att alla familjer är perfekta utom din. Men sanningen är att de flesta familjer har både bra och dåliga sidor. Så våga berätta.

Skolan

Gå till skolsköterskan eller skolkuratorn, eller berätta för någon annan vuxen på skolan som du litar på. De vuxna på skolan finns till för dig och kan hjälpa dig vidare om det behövs. Du hittar din skola här Välj läs mer på din skola så ser du telefonnummer till skolsköterska eller kurator. Du kan också hitta kontaktuppgifter till skolsköterskor här

Ungdomsmottagningen

Är du 13-25 år kan du kontakta ungdomsmottagningen, UMO. Ungdomsmotagingen finns till för dig som har olika sorters frågor och funderingar om hur man mår, kropp, sexualitet och relationer.

Socialtjänsten

Ring till barn och familj via Servicecenter och få råd och stöd. Socialtjänsten har kontor i hela Sverige och har till uppgift att hjälpa alla i kommunen som behöver det.
Du har rätt att må bra. Är du under 18 år har du rätt att ha någon som bryr sig om dig och tar hand om dig. Ingen får slå dig eller göra saker som får dig att må dåligt. Ingen får heller straffa dig eller säga taskiga saker. Läs mer om dina rättigheter på kollpasoc.se

När en vuxen inte mår bra

Här kan du läsa mer om när en vuxen i din familj inte mår bra. Du kan även alltid ringa sjukvårdsupplysningen 1177 på telefonnummer 1177, för att få råd när någon är sjuk.