
Vuxna uppmanas ta ansvar vid skolavslutningar och sommarlov
I och med coronapandemin är stundande skolavslutningar, student och sommarlov annorlunda även i år. I vanliga fall brukar skolavslutning och studenten innebära en ökad risk för att unga ska dricka alkohol. Trygghetssamordnaren i Karlshamns kommun känner oro för att det kan bli så även i år, trots Folkhälsomyndighetens uppmaning om att undvika fester och att fortsätta hålla avstånd till varandra.
Trygghetssamordnare Jenny Andersson har vänt sig med ett brev till tonårsföräldrar där hon trycker på de vuxnas viktiga roll för att skapa en trygg skolavslutning för ungdomarna och en så rolig och bra sommar som möjligt där alla följer myndigheternas rekommendationer för att undvika sprida covid-19 och att hålla ungdomarna borta från alkohol.
– De senaste åren har vi sett att allt fler ungdomar börjar dricka senare, mindre och alltmer sällan. Många tackar helt nej till alkohol. Det här innebär också att färre ungdomar råkar ut för problem kopplade till alkohol. Att vi fått den utvecklingen beror till stor del på föräldrar som engagerar sig och sätter tydliga gränser, vilket påverkar barnens alkoholdebut och alkoholkonsumtion, säger Jenny.
I Blekinge län tycker de allra flesta tonårsföräldrar att det är fel att ge sina ungdomar alkohol, men det finns ändå ungdomar som får alkohol av sina föräldrar eller andra vuxna.
– Det är olagligt att sälja, köpa ut eller ge bort starköl, vin och sprit till personer under 20 år och det är straffbart och kan ge fängelse. Det är viktigt att inte bara de vuxna vet om detta utan även att barnen vet vilka lagar som gäller, säger Jenny.
När många människor samlas för till exempel fest inför skolavslutningar ökar risken för coronasmitta och därför bör man inte delta vid större fester.
– Även om lättnader för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar införts avråder Folkhälsomyndigheten fortfarande från fester, middagar och andra privata sociala träffar med personer utanför den mindre familje- och vänkretsen.
Jenny tipsar föräldrar om vad de kan göra för att de och deras tonåringar ska kunna nå varandra och kunna prata om alkohol och fest på bästa sätt.
– Visa intresse, berätta att du bryr dig och skapa ett öppet samtal.
På Länsstyrelsen Blekinges och Folkhälsomyndighetens webbplatser hittar du mer information om vilka restriktioner som gäller angående covid-19.
Har du funderingar kring tonåringar och alkohol kan du läsa mer på webbsidan för kampanjen Tänkom.