Viktigt arbete för psykisk hälsa
Karlshamns kommun arbetar både främjande, förebyggande och med riktade insatser för ökad psykisk hälsa hos alla grupper i samhället. Då årets Psykiatrivecka är flyttad på grund av den rådande pandemin kommer den istället att ersättas med digitala föreläsningar.
I kommunens folkhälsopolicy finns psykisk hälsa angivet som ett prioriterat folkhälsomål. Under flera år har flera verksamheter i Karlshamns kommun tillsammans länets övriga kommuner och Region Blekinge arbetat främst med att stärka de förebyggande insatserna. De främjande och förebyggande insatserna som når enskilda och civilsamhället är de insatser som anses som de absolut mest effektiva för en stärkt psykisk folkhälsa. Det handlar om information och kunskapsspridning kring psykisk hälsa där stigmatisering fortfarande ses som ett hinder. Psykiatriveckan är ett exempel på information och kunskapsspridning.
– Tyvärr flyttas årets psykiatrivecka på grund av Covid-19 till våren 2021. Det kommer därför att bli två psykiatriveckor under 2021. Temat för årets psykiatrivecka är suicid, alltså självmord, säger Bert Bengtsson, samordnare uppdrag psykisk hälsa i Karlshamns kommun.
Karlshamns kommun har även utbildat ett antal instruktörer i MHFA (mental health first aid – första hjälpen i psykisk hälsa). MHFA kan enkelt liknas vid en vanlig första hjälpen utbildning, fast utifrån psykisk ohälsa. Instruktörer utbildar både civilsamhälle och profession. En fortsatt satsning kommer att göras under de närmsta åren. Under hösten kommer även ett anhörigcenter och en mötesplats att öppna.
– Där kommer anhöriga och andra grupper kunna ta del av olika aktiviteter, såsom anhörigträffar, enskilda samtal, mötesplatsaktiviteter, föreläsningar och utbildningsinsatser. Då årets psykiatrivecka är flyttad kommer det att bli ett par digitala föreläsningar som riktar sig både till allmänhet och profession, säger Bert.
Den 10 september på den internationella suicidpreventiva dagen, den dag som lanserats av Världshälsoorganisationen (WHO) för att sätta arbetet med att förhindra självmord på agendan, arrangerar Folkhälsomyndigheten, NASP, Mind, SPES samt Suicide Zero ett webbsänt seminarium.
Suicid har länge betraktats som en fråga som enbart berör psykiatrin, men för att lyckas i det förebyggande arbetet behöver hela samhället involveras. Med den pågående Covid-19 pandemin finns även en risk för ökad psykisk ohälsa på samhällsnivå och det suicidpreventiva arbetet är därför mer angeläget än någonsin.
Mer information om de webbsända seminarierna finns på Region Blekinges webbsida.
Fler länkar till information och stöd
1177 /Att söka stöd och hjälp/Råd och stöd på mejl, chatt och telefon
Psyk-E bjuder just nu på Ullakarin Nybergs föreläsning Mötet med den som inte orkar leva, som ingår i Psyk-E bas suicid.
Karolinska Institutets webbsida: Risk för ökande självmord och självskador i samhället efter pandemin
Folkhälsomyndighetens rapport Psykisk hälsa och suicidprevention – Lägesrapport 2019
Support After Suicide Partnership webbsida: Help is at hand En guide för efterlevande på engelska.