Foto på en kvinna med hatts siluett i solnedgång med solen i hatten.
stod

Våga prata om psykisk ohälsa

Denna vecka, 3-7 maj, genomförs en helt digital psykiatrivecka i Blekinge. Föreläsningarna lyfter bland annat volontärverksamhet, anhörigsituationen, våld i nära relationer och missbruk kopplat till psykisk ohälsa. Det kommer också finnas möjlighet att prova på yoga digitalt. 
 
Psykisk ohälsa är en av våra största folkhälsoutmaningar. Hälsan i Sverige är på många sätt bra, men den psykiska ohälsan ökar. Att vända denna utveckling är en av våra viktigaste samhällsutmaningar. Psykiatriveckan har arrangerats i Blekinge varje höst sedan 2011. I år blir det även en vecka nu på våren och då helt digitalt. Temat för psykiatriveckan under vecka 18 är ”Våga prata psykisk ohälsa”, med inriktning på hur vi tillsammans kan förebygga självmord (suicidprevention).

Gratis föreläsningar för alla

Föreläsningarna lyfter bland annat volontärverksamhet, anhörigsituationen, våld i nära relationer och missbruk kopplat till psykisk ohälsa. Det kommer också finnas möjlighet att prova på yoga digitalt. Föreläsningarna är gratis och öppna för alla, det enda som krävs är en anmälan. Deltagarna väljer själva om de vill vara anonyma eller delta med bild under föreläsningarna.

Se hela programmet och anmäl dig till föreläsningarna på Studieförbundet Vuxenskolans webbsida.

Om psykiatriveckan

Psykiatriveckan är ett samarbete mellan Blekinges alla kommuner, Region Blekinge, Studieförbundet Vuxenskolan samt brukarorganisationen NSPH och (H)Järnkoll Blekinge. Förhoppningen är att kunna erbjuda ett fullständigt program med ett flertal föreläsningar och aktiviteter till hösten under den traditionella tiden för Psykiatriveckan, vecka 41. Så håll utkik efter mer information!