Foto: Leila Rudelius
omsorg

Torill är nyutnämnd expert i nationell utredning

Torill Skaar Magnusson, chef för omsorgsförvaltningen i Karlshamn, har blivit utsedd till att medverka i utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård för sina expertkunskaper.

Med anledning av Torill Skaar Magnussons långa erfarenhet av kommunal vård och omsorg och att hon är Blekinges representant i Sveriges Kommuner och Landstings socialchefsnätverk har hon blivit utsedd till expert i utredningen ”Samordnad utveckling för god och nära vård” på Socialdepartementet. Det formella brevet om att Torill från och med den 13 september ska arbeta med utredningen kom från socialdepartementet och statsrådet Lena Hallengren för någon vecka sedan.

– Det är såklart hedrande och känns som en spännande utmaning, säger Torill Skaar Magnusson.

Alla parter måste samverka mera och bättre

Hennes uppgift är att tillsammans med samverkanschefen Susanne Söderberg från Uppsala kommun bidra med inslag från det kommunala perspektivet i utredningen.

– Eftersom utredningen pågått en tid så har ämnet belysts i socialchefsnätverket och i andra sammanhang så jag är därför inte helt främmande för ämnet, säger Torill.

Syftet med utredningen ”Samordnad utveckling för god och nära vård” är att stärka den nära vården i hemmet och att primärvården ska vara det första vårdalternativet i framtiden.

– Det vi vet är att det i framtiden krävs omställningar i vård och omsorgsverksamheterna, till stor del utifrån obalans i demografin men också utifrån förändringar i människors beteenden. Folk vill ha utbildning och utmaningar och stannar inte på tjänster så som tidigare, då flera väljer utbildning så kommer vi också senare ut i arbetslivet så vi står inför utmaningar när det gäller att rekrytera och behålla personal. Vi behöver förnya våra arbetsmetoder och lära oss,  och även få effekter, av den tekniska utvecklingen. Vi måste även samverka mera och bättre i framtiden, säger Torill.

Angeläget att få in kommunperspektivet

Förutom Torill så ingår sakkunniga från hela landet i utredningen men då mestadels från landsting/regioner. De två kommunrepresentanterna förväntas ge kunskap och en större förståelse utifrån ett nationellt perspektiv. I utredningen arbetar ett antal jurister vilket också ger ett ytterligare perspektiv och lärande.

– Jag ser fram att få vara med i det fortsatta arbetet och ser det som angeläget att få in kommunperspektivet, jag ser även fram emot att delta i det framtida arbetet ur ett Blekingeperspektiv. Frågorna arbetas redan aktivt med i Blekinge och övriga landet på olika sätt.

Uppdraget gynnar Karlshamns kommun

Uppdraget kommer innebära ett par resor till Stockholm då arbetet ibland kommer kräva fysiska möten, men mest blir det för Torill att på sin fritid läsa på de delbetänkanden som är framtagna. Uppdraget, menar hon, kommer gynna omsorgen i Karlshamns kommun.

– När man får vara med i diskussionerna i ett tidigt skede och i större utsträckning så är det ett lärande som kommer till gagn i mitt ordinarie arbete och ökar förståelsen för den kommande utvecklingen som vi ska planera för, säger Torill.

Förordnandena gäller tills vidare, dock längst till dess att arbetsuppgifterna i utredningen är slutförda vilket förmodas vara senast 2021.