Foto på en tjej som skålar med en flaska med blått innehåll med en kille som skålar i en pet-flaska med gult innehåll.
kommun

Tonårsföräldrar uppmanas engagera sig under Valborg

Våren är här vilket vanligtvis innebär en ökning av utomhusfester. Karlshamns kommun och Polisen arbetar tillsammans förebyggande för att barn och unga inte ska komma i kontakt med alkohol och andra droger. Inför Valborg skickas ett brev ut till alla kommunens tonårsföräldrar med uppmaningen om att ta ansvar och prata ihop sig med sin tonåring och andra vuxna.

Precis som förra året blir det i år en annorlunda Valborgshelg med inställda offentliga firanden på grund av pandemin, men många ungdomar träffas ändå utomhus för att ha trevligt tillsammans.

Porträttfoto på Jenny Andersson

Jenny Andersson, folkhälsostrateg och trygghetssamordnare.

– De flesta tonåringar använder varken alkohol eller andra droger, men vid Valborg och andra kritiska helger under året sker många utomhusfester och kanske är det just då som tonåringar kommer i kontakt med alkohol eller andra droger för första gången, säger Jenny Andersson, folkhälsostrateg och trygghetssamordnare i Karlshamns kommun.

Tillitsfulla familjerelationer är en viktig skyddsfaktor

Lokala undersökningar visar att allt fler ungdomar vänder sig till sina föräldrar/vårdnadshavare för att prata om frågor som är viktiga för dem.

– Tillitsfulla familjerelationer har en oerhört hög skyddsfaktor för unga. I våra lokala undersökningar kan vi även se att majoriteten av föräldrarna inte tillåter att deras tonåringar dricker alkohol. Detta är bra eftersom studier visar att ungdomar som blir bjudna på alkohol i hemmet dricker mer senare under uppväxten, vilket innebär att ett konsekvent nej till alkohol verkligen kan göra stor skillnad, säger Jenny.

Vuxna bör vara extra uppmärksamma och nyfikna under Valborg

I samband med Valborg bör alla vuxna vara extra uppmärksamma och nyfikna på tonåringarna.

– Man kan ställa frågor om vad de har för planer till helgen, vart de kommer att befinna sig och med vilka umgås de med, säger Jenny.

Vuxennärvaron är viktig

Både kommunens fältgrupp och polisen ser ofta stora utesamlingar av ungdomar där åldrarna varierar från elva år och upp till 25.

– Detta kan var en riskmiljö och vi uppmuntrar därför vårdnadshavare att röra sig ute där deras ungdomar befinner sig. Det är viktigt att hålla kontakten under kvällen och kanske erbjuda skjuts. Vuxennärvaron är viktig och främjar en lugnare och tryggare miljö för unga, säger Jenny.

Av alla helger så är Valborgsmässoafton den största riskhelgen på året då ungdomar gör sin alkoholdebut. Den andra stora helgen då risken att unga dricker alkohol är högre än vanligt är skolavslutningen och det stundande sommarlovet.

Fältgruppen och nattvandrare ute under Valborgshelgen

Har du som förälder frågor eller är orolig över ditt barn kan du kontakta kommunens öppenvård på telefon 0454-810 35.

Kommunens fältgrupp är aktiv fredagar och lördagar och kommer att vara i tjänst under Valborgsmässoafton men inte den första maj. Du når dem på telefon 072-389 94 02 och det går även bra att skicka sms.

Nattvandrarna från olika föreningar är ute och håller uppsikt under både valborg och första maj.

Tips till föräldrar

En bra sida med goda råd och fakta om alkohol och tonåringar hittar du i tonårsparlören på IQ:s webb. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

En bra faktasida med information om alkohol och narkotika hittar du på webbsidan Drugsmart, som är en ungdomssajt med information om alkohol och andra droger som drivs av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.