Foto på Pernilla Ekvall Liljeqvist, kultursamordnare i Karlshamns kommun, Povel Andersson, verksamhetsproducent på Teatersmedjan och Maria Sköldqvist, kulturchef i Karlshamns kommun planerar inför den digitala kulturnatten.
Pernilla Ekvall Liljeqvist, kultursamordnare, Povel Andersson, verksamhetsproducent på Teatersmedjan och Maria Sköldqvist, kulturchef i Karlshamns kommun planerar inför den digitala kulturnatten. Foto: Leila Rudelius
kultur

Stort intresse för årets digitala Kulturnatt

Det är drygt 35 huvudaktörer som medverkar i årets Kulturnatt som på grund av coronapandemin blir digital. Utöver huvudaktörerna så medverkar en mängd olika konstutövare i de olika föreningarnas och organisationernas program. I samarbete med Region Blekinge sker också en två timmar lång direktsänd kulturnattsföreställning med stipendieutdelningar och olika framträdanden.

Årets Kulturnatt i Karlshamn går av stapeln lördagen den 3 oktober. Här på Karlshamns kommuns webbsida kommer alla medverkandes inslag att finnas tillgängliga på Kulturnatten från klockan 16.00. För de som inte har möjlighet att delta under lördagens digitala sändning finns inslagen kvar att ta del på webbsidan fram till den 11 oktober.

– Vi började planera för årets kulturnatt tidigt i mars men strax efter midsommar insåg vi att det inte kunde genomföras en traditionell kulturnatt i år. Men istället för att ställa in ställde vi om och bestämde oss för att genomföra en digital version, säger Pernilla Ekvall Liljeqvist, kultursamordnare Karlshamns kommun.

Stipendiater prisas i livesändning

Årets digitala Kulturnatt är ett pilotprojekt för hur den kan göras och se ut.

– Med kort planeringstid, förhållandevis låg budget och liten eller ingen erfarenhet av att sätta ihop ett digitalt program ville vi ändå ge kulturföreningar och andra aktörer en möjlighet att visa upp sin verksamhet för allmänheten på ett nytt sätt, säger Pernilla.

Förutom att föreningar och andra aktörer nu får visa upp sin verksamhet genom foton, filmer eller livesändningar från en gemensam digital plats så sker även en två timmar lång livesänd kulturnattsföreställning som Bibliotek & Kultur håller i tillsammans med Musik i Blekinge (som verkar under Region Blekinge). Programledare för liveföreställningen är Povel Andersson, verksamhetsproducent på Teatersmedjan och hans sidekick är Maria Sköldqvist, kulturchef i Karlshamns kommun.

– Under kvällen kommer tittarna bland annat att få se vilka som får årets “Kulturstipendium för unga” och “Unga Ledare stipendiet”. Stipendiaterna är på plats och intervjuas liksom ett flertal andra inbjudna personer som kommer att framföra musik och annat kul, säger Povel Andersson, som själv fick unga ledare stipendiet 2014.

Tillgänglig kulturnatt var man än befinner sig

Om en dryg vecka är det alltså dags att sjösätta den digitala Kulturnatten här på karlshamn.se, och redan nu kan du hitta det preliminära programmet för kvällen.

– Ur en tillgänglighetssynpunkt så ger vi med den digitala kulturnatten många fler människor möjlighet att följa Kulturnattens aktiviteter, och man kan göra det från den egna skärmen var man än befinner sig. Dessutom kan man se inslagen under en veckas tid, säger Pernilla.

Nästa år äger den 30:e Kulturnatten i ordningen rum.

– Hade vi inte ställt om och ordnat denna digitala Kulturnatt i år hade vi fått vänta till 2022 för att fira jubileet, och vi kan bara hoppas att vi kan vara fysiskt närvarande nästa år för att fira tillsammans, säger Pernilla som varit med från start.