Fiskevårdskonsulenterna Peter Johansson och Thomas Nydén från Emåförbundet har fått uppdraget att restaurera Mieån.
miljo

Restaurering av Mieån

Karlshamns kommun kommer de närmaste åren att restaurera åsträckor i Mieån. Allt för att skapa bättre förutsättningar för arter som öring, flodpärlmussla och andra djur och växter och som är beroende av strömmande vatten.

Om markägare i området godkänner åtgärder kan ån restaureras för att återskapa ett mer naturligt vattendrag. Till en början gäller det sträckor vid Ire och Grimsmåla. Under september 2019 restaureras en kort sträcka vid Ire.

Thomas Nydén, fiskevårdskonsulent, flyttar mindre stenar.

Därför behöver sträckor i Mieån åtgärdas

Mieåns strömsträckor är påverkade av äldre tiders timmerflottning. På 1600 och 1700-talen rensade man strömmande sträckor i ån från sten och block för att kunna transportera timmer. Det skulle inte finnas några hinder i ån och så mycket vatten som möjligt skulle snabbt gå i en huvudfåra. Livet i Mieån påverkades mycket negativt av rensningen. Bottenmaterial som är bra för öringlek och för flodpärlmusslor försvann. Andelen tillgänglig bottenyta minskade och vattenhastigheten ökade. Det bidrog i sin tur till att djur och växtarter försvann från vattendraget.

Hänsyn tas även till andra värden

För att höja naturvärdet igen måste strömsträckorna restaureras.

– Det kan man göra genom att öppna upp sidofåror och lägga tillbaka upprensat sten- och blockmaterial. Då kan en mer flikig strandlinje skapas och stora stenar läggas ut som ger olika strömhastigheter i fåran.  Det är också bra att luckra upp bottnar och få fram grusbottnar. Då får vi en mer välmående å ur en biologisk synvinkel. Det gynnar fisk och föryngring av flodpärlmussla, men även andra arter. Förhoppningen är att de som rör sig längs med ån får en bättre upplevelse, säger Katrine Svensson, miljöingenjör på Karlshamns kommun.

Samtidigt som kommunen vill restaurera stora sträckor av ån måste hänsyn tas till andra värden.

– Det gäller till exempel de kulturmiljöer som finns längs med ån. Vissa sträckor med tydliga rensningsvallar ska lämnas kvar som kulturhistoriska lämningar, men på många ställen går det bra att lägga tillbaka sten, säger Katrine.

Kommunen vill få kontakt med markägare

En plan har tagits fram för vilka sträckor och åtgärder som är lämpliga att genomföra mellan Loberget och Södra Hoka. Karlshamns kommun är därför intresserad av att få kontakt med markägare i området.

Kontakt: Katrine Svensson, miljöingenjör på Karlshamns kommun, på telefon 0454-56 37 99 eller skicka e-post till katrine.svensson@karlshamn.se.