Den välanvända Hittaut-kartan för 2020. Vad årets upplaga innehåller återstår att se! Foto: Vida och Giedrius Zubieliai
fritid

Nu släpps årets Hittaut-karta

Om ett par veckor landar årets Hittaut-karta i brevlådan. Men redan idag släpps alla checkpoints digitalt. Hittaut är en friluftsaktivitet som passar de flesta, och arrangören Stigmännen Karlshamns orienteringsklubb förutspår en toppensäsong.

Karlshamns kommun stöttar sedan flera år tillbaka Hittaut eftersom det ger våra invånare ett enkelt och roligt sätt att uppleva och upptäcka naturen och friluftslivet, och samtidigt få frisk luft och motion.

Det hela går ut på att med kartans hjälp leta dig fram till olika kontrollstationer, eller checkpoints, som ute i terrängen markeras med en Hittaut-stolpe. Varje checkpoint har en kod som du kan registrera digitalt. Olika checkpoints har olika svårighetsgrad, och flera är tillgänglighetsanpassade och kan nås med rullstol, barnvagn, permobil, rullator eller cykel. Det gör att Hittaut passar de flesta.

Nya områden på kartan

Årets upplaga av Hittaut innehåller en del nyheter och nya spännande områden. Redan idag släpps checkpoints för 2021 digitalt, och i mitten av april delas kartan ut gratis till alla hushåll i Karlshamn. Kartan finns även att hämta på olika utlämningsställen.

Förra året använde närmare 7000 personer Hittaut-kartan i Karlshamn. I år blir det ännu fler spår Lars-Gunnar Bengtsson, ordförande i Stigmännen Karlshamns orienteringsklubb.

– Hittaut är till för alla. Men vi hoppas nå de som vågar ta stegen utanför de invanda stigarna och vägarna. De som kan bli nya naturälskare och upptäckare, säger Lars-Gunnar Bengtsson.

Hittaut arrangeras av Stigmännen Karlshamns orienteringsklubb och drivs helt ideellt. Med eldsjälar bakom projektet hjälper de varje år tusentals människor att komma ut i naturen. 2019 gjordes 77 520 checkpointsbesök och 2020 gjordes 160 502 besök. Omräknat i antal timmar av rörelse för deltagarna blir det 58 140 rörelsetimmar för 2019, och hela 120 377 rörelsetimmar för 2020.

Lars-Gunnar Bengtsson, Stigmännens orienteringsklubb. Foto: Privat

Hjälper allt fler ut i naturen

Precis som förra året känns utomhusaktiviteter extra viktiga i år, när många blivit mer isolerade och stillasittande än vanligt.

– Jag hoppas att vi kan tillfredsställa den längtan till naturupplevelser som många just nu känner. Forskningen visar att vistelse i naturen dämpar oro och ångest, säger Lars-Gunnar Bengtsson, som menar att deltagarna genom Hittaut får både mer livsglädje och bättre hälsa.

Antalet deltagare växer från år till år, både lokalt och i hela landet. 2017 arrangerades Hittaut i 20 kommuner, och i år deltar över 80 kommuner. En tydlig trend är att deltagarna åker från kommun till kommun för att upptäcka nya platser, berättar Lars-Gunnar.

Så…vad kommer vi att hitta på kartan i år kan man undra.

– Det får bli en överraskning! Så vill de flesta ha det när de öppnar kartan. Det är det som är Hittaut – upptäckarglädje, säger Lars-Gunnar.

En del av temaåret “Luften är fri”

Friluftslivets år 2021 kallas ”Luften är fri” och handlar om att lyfta friluftslivet, att få många nya människor att vara ute och att visa upp alla de värden som friluftslivet har.

Varje månad under året lyfter vi ett speciellt tema kring friluftsliv. I april är det ”Hela Sveriges friluftsliv”, och Hittaut om något är ju för alla.

Friluftslivets år 2021 är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Under hela året kommer cirka 150 olika aktörer inom friluftsliv arrangera aktiviteter för att få fler att prova friluftsliv.