Nu är Matakuten här
Nu startar Matakuten i Karlshamn. En satsning för hållbarhet, mot matsvinn och resursslöseri, till hjälp för de som tycker de har ett behov av det. Matakuten har spridit sig från Gävle till flera städer, men att det sker i kommunens regi är än så länge unikt.
Matakuten startades i Gävle av Lars Wennman. Det är en ideell organisation som jobbar med att dela ut överbliven mat och andra produkter till utsatta i samhället. Matbutiker sorterar dagligen bort produkter som döms ut som osäljbara. Det kan vara skadade förpackningar, bortrivna etiketter, kort bäst-före-datum eller andra avvikelser och defekter. Istället för att slänga donerar matbutiker sina kasserade produkter till Matakuten där den packas i kassar och delas ut till behövande, helt gratis. “För hållbarhet mot hunger” är Matakutens slogan. Robert Furlong och Khaled Ahmed är noga med att poängtera att det är Lasses koncept rakt av som man nu tar till Karlshamn.
Robert har jobbat för att ta Matakuten till Karlshamn parallellt med sitt ordinarie jobb på Arbetsmarknadsenheten i 1,5 år. Det tog lite tid att få alla bitarna på plats, men nu står Matakuten klar med bemanning, en för ändamålet inredd lokal på Pilvägen 4 och en bil. Verksamheten drog igång förra veckan och de första matkassarna är redan utdelade. Med start vecka 45 kommer lokalen att vara öppen och matkassar delas ut där tisdag, onsdag och torsdag, klockan 13-15.
Matakutens matkassar är till för de som behöver dem och man bestämmer själv om man har ett behov eller inte.
–Man blundar nog gärna för problemet, men skrapar man lite på ytan märker man att behovet är jättestort, säger Khaled Ahmed.
–Vi körde två testrundor förra veckan och samlade in 850 kg mat på bara ett par dagar. Matsvinnet i Sverige är verkligen enormt, säger Robert.
Det är Robert och Khaled som kommer att jobba med mathämtning. När projektet är i gång i den nya lokalen på Pilvägen i full skala kommer personer som står långt från arbetsmarknaden ska få sysselsättning där. Arbetsmarknadsenheten ger på så sätt både sysselsättning och erfarenhet, att hantera livsmedel gör att man blir anställningsbar i butiker med mera. Projektet skapar sociala arenor, möten och integration. Målet har varit att kila in projektet så det täcker så många kommunala verksamheter och mål som möjligt.
–Vi gör allt så billigt som möjligt och använder gamla grejor som kommunen redan har. Vi har ett hållbarhetstänk hela vägen, säger Robert Furlong. Tanken är att projektet ska kosta så lite som möjligt och hjälpa så mycket som möjligt.
–Hade vi inte gjort detta hade det blivit mer avfall från butikerna som kommunen hade fått frakta bort. Bra mat hade blivit sopor, så det är ”win” på alla fronter, sammanfattar Robert.