Mentorn Emelie Agnesson har hållit i NTA-temat Rörelse och konstruktion för åk 5 på Korpadalsskolan. Ett tema som bl.a. eleverna Stella, Signe och Josefin tycker är roligt att jobba med. Foto: Leila Rudelius
skola

Naturvetenskap och teknik för alla, NTA, firades av elever och lärare

Tipspromenad, experiment, byggande av månbilar, digitala möten med forskare och sagostund för de minsta stod på Karlshamns för- och grundskolors scheman under tisdagen då det nationella skolutvecklingsprogrammet NTA (Naturvetenskap och teknik för alla) firade 25 år.

Genom skolutvecklingsprogrammet NTA lär sig förskolebarn och elever i kommunens grundskolor på ett roligt, pedagogiskt och praktiskt sätt om naturvetenskap, teknik och matematik.

– Detta görs med forskningsbaserat undervisningsmaterial inom olika teman som lärarna går en utbildning i, vilket också blir en kompetensutveckling för dem, säger Eva Eriksson, samordnare för NTA i Karlshamns kommun.

Över tusen barn och elever firade i kommunen

Karlshamns kommun har varit medlem i NTA sedan 2010 och när föreningen fyllde 25 år igår tisdag var över tusen barn och elever med och firade.

– NTA är väl förankrat i Karlshamns kommun, har gott anseende och förknippas med trovärdighet och kvalitet, och alla Karlshamns kommunala F-6 skolor, särskolor och flera förskolor arbetar idag med NTA med syftet att i tidig ålder väcka intresse för dessa ämnen. Någon av kommunens högstadieskolor har också börjat använda NTA för att öka måluppfyllelsen för elever i de naturvetenskapliga och tekniska ämnena, säger Eva Eriksson.

Full fart på Korpadalsskolan

På Korpadalsskolan i Asarum var det full fart under hela tisdagen.

I en fjärdeklass höll NTA-pedagogen Annie Lind tillsammans med kollegan Carolina Johansson i ett experiment om densitet.

Genom att stoppa rödfärgade isbitar i ett glas med vatten och ett glas matolja skulle eleverna fundera på vad som skulle hända med isbiten och varför. Det var livliga diskussioner runt borden. ”Är det varmt eller kallt vatten?” ”Det beror väl på hur mycket isbiten vägen om den ska sjunka eller inte?” Annie tog jämförelsen med en stor och liten sten och en stor trästock som hamnade i vatten. Här kom eleverna fram till att det inte har att göra med vikten om en sak enligt de är sjunkbara eller flytbara.

– Precis! Det handlar om materialets täthet som kallas densitet. När vi nu vet detta kan vi ställa en hypotes, säger Annie.

Lektionen fortsatte med experimentet med is i oljeglaset som fick eleverna att gnugga sina geniknölar än en gång. Centralt i NTA-teman är arbetssättet, där barnen och eleverna enskilt eller i grupp söker svar på frågor och problemställningar.

Frågor till känd forskare och byggande av månbilar

I andra klassrum satt femteklassare och tittade på en digital föreläsning med den kände kemiforskaren Ulf Ellervik, känd från tv-programmet ”Fråga Lund”.

Där fick landets elever svar på sina frågor som de i förväg skickat in till professorn, bland annat varför man pruttar och varför det luktar så illa, vilka giftiga växter det finns i Sverige, hur smaklökarna fungerar, varför man har blod i kroppen och om man kommer att kunna leva på Mars i framtiden med mera. Efter det fortsatte eleverna med temat Rörelse och konstruktion.

Läraren och mentorn Emelie Agnesson berättar att de jobbat med temat under hela terminen och att eleverna nu håller på att färdigställa sina månbilar som de konstruerat själva. Eleverna Stella, Signe och Josefin tycker att temat är kul att jobba med.

– Vi har utgått från en grund och sen har vi fått bygga på som vi vill på våra månbilar som ska kunna röra sig hyfsat långsamt med en last av månstenar, säger de. Det är roligt att få vara kreativ!

Klasskamraterna Zion, Love och Theo håller med tjejerna.
– Det har varit lite nervöst och spännande att göra detta, säger Love.
– Va, tycker du? Jag tycker det har varit lätt, säger Zion som är en van Legobyggare.
Men även om de gör månbilar så skulle ingen av killarna kunna tänka sig att åka till månen.
– Aldrig! Vi är höjdrädda, så nej tack!

Tyra och Emma har tillsammans konstruerat en ganska avancerad månbil som de döpt till Dumbo.
– Det är roligare att jobba ihop eftersom man får mer idéer och kan hjälpas åt. Det blir mycket bättre då!

NTA-samordnaren nöjd med 25-års dagen

Framöver kommer eleverna även att få träffa Sveriges första astronaut Christer Fuglesang via en digital föreläsning som de dessvärre missade när den gick live under eftermiddagen som de istället ägnade sig åt att gå tipspromenad inom NTA-ämnena med de yngre eleverna som de är faddrar för.

NTA-samordnaren Eva Eriksson ska ta med sig temalådorna om Från frö till frö, ett tema med fokus på biologi, livscykeln hos växter, ekosystemtjänster och ekologiska samband som åk. 4 på Korpadalsskolan jobbat med och nu är klara med. Foto: Leila Rudelius

– För de allra minsta har det också runt om på våra förskolor hållits en digital sagostund som följdes av olika uppdrag efteråt, säger Eva Eriksson som är mycket nöjd med NTA-dagens engagemang och uppslutning.