Bildtext: Måltidschef Diana Sjöström och kocken Annette Lindell håller upp en av de planscher som bland annat kommer att finnas i kommunens skolmatsalar vecka 13 som berättar lite om varför det är viktigt att klimatanpassa våra måltider. Fotograf: Leila Rudelius
skola

Denna vecka serveras klimatsmart skolmat

Den 25-29 mars är det Klimatvecka på alla kommunens skolor och gymnasiet. Då serveras en meny som är hållbar och klimatanpassad, vilket bland annat betyder mindre kött i maträtterna. Denna temavecka hålls för att upplysa om matens betydelse för klimatet och hjälpa till att få jordens resurser att räcka till alla.

Varje år brukar Måltidsservice ha någon slags temavecka ute på skolorna. I år är det hållbar och klimatsmart mat som är temat.

– Vi tyckte att klimatet är en så aktuell fråga att vi valde att satsa på detta tema tillsammans med några av våra matleverantörer, säger Diana Sjöström, måltidschef i Karlshamns kommun.

Leverantörerna tog fram olika klimatsmarta recept som matpersonalen sedan fick prova att laga till och smaka under en workshop i mitten av februari.

– Jag tyckte att allt var jättegott, säger Annette Lindell, kock på Österslättskolan.

På veckomenyn hittar man bland annat Pasta Bolognese med kycklingfärs.

– Köttmängden är halverad mot det vanliga receptet och oxköttet ersatt med kyckling. Den resterande halvan består av en rotfruktsbas, säger Annette.

Ris har tio gånger högre klimatpåverkan än rotfrukter

På Österslättskolan lagas dagligen mat till uppåt 1300 personer.

– Vi lagar mat till våra cirka 700 elever här på Österslättskolan och 300 elever på Prästslättskolan. Men vi lagar också mat till de äldre inom omsorgen och de ska också få smaka några av våra klimatsmarta rätter nästa vecka, säger Annette.

På veckans meny erbjuds en klimatsmart och en vegetarisk maträtt, förutom på torsdagen som har två vegetariska alternativ, varav en är Rototto med majs. Istället för ris i Risotton består Rototton av palsternacksris.

– Riset odlas oftast i Asien och färdas 45 gånger längre än potatis och andra rotfrukter som vi odlar här och riset har därför mer än tio gånger högre klimatpåverkan än exempelvis palsternacka, säger Diana.

– Rotfrukter är både väldigt näringsrikt och klimatsmart och används som bas i de flesta rätter på menyn. Under workshopen fick vi smaka kycklingbiffen som var supergod! Rotfruktsbasen gav så mycket smak att det knappt behövdes några kryddor. Den ska jag definitivt även laga hemma framöver, säger Annette.

Matsvinnet på Väggaskolan har minskat med 90 procent

Diana Sjöström berättar att kommunens Måltidsservice hela tiden arbetar mycket med hållbarhets- och klimatfrågor.

– Vegetarisk mat har sedan snart tre år tillbaka inte setts som specialkost utan som normalkost i kommunen. Det innebär att vem som helst kan välja den vegetariska rätten i stället för det animaliska alternativet. Alla våra förskolor har egna kök och är jätteduktiga på att laga vegetariskt, säger Diana.

Man jobbar också mycket på att få ner matsvinnet ute på skolorna.

– Matsvinnet har minskat jättemycket och på Väggaskolan har man exempelvis plockat bort matavfallskärlet. Detta har medfört att den mat som tidigare slängdes minskat med 90 procent, vilket är helt fantastiskt! Man tar så mycket mat som man orkar äta helst enkelt, säger Diana.

Det handlar inte om att omvända alla till vegetarianer

Från personalen har det bara hörts positiva kommentarer om temaveckan, men några har lite oroligt undrat om det bara skulle bli vegetariskt och veganskt hela veckan, vilket alltså inte är fallet.

– Temaveckan handlar om att vi ska hjälpa till att låta jordens resurser räcka till alla, inte att omvända alla till att bli vegetarianer, säger Diana.

Kanske kommer klimatveckan att återkomma nästa år.

– Vi får se hur det faller ut. Nu ska först pedagogerna ute på våra skolor ta upp detta med eleverna i klassrummen och diskutera vad kosthållningen betyder för klimatet och berätta om klimatveckan. Faller det väl ut kanske fler kommuner följer efter oss, säger Diana och Annette förhoppningsfullt.