omsorg

Lyckad Kvalité- och boendemässa på Östralycke

Med invigningen avklarad bjöd Östralycke äldrecenter in allmänheten till en Kvalité- och boendemässa i sina nya lokaler. Den 20 november på eftermiddagen öppnade portarna under en ballongbåge och hundratals nyfikna besökare strömmade till.

Mellan klockan 14-18 pågick mässan i Östralyckes lokaler. I den stora samlingssalen var det traditionell mässa med olika utställare, interna verksamheter blandades med externa samarbetspartners. Man kunde också inta en julfika med kaffe, glögg, pepparkaka och lussekatt på innergården eller lyssna till vacker vismusik framförd av Emil Ny.

–Det är ett extra roligt event det här! Här får vår duktiga personal verkligen stå i fokus, säger Torill Skaar Magnusson, chef för omsorgsförvaltningen när hon florerar på mässgolvet.

Simone Johnsson, undersköterska och ansvarig för logistik och inköp, är nöjd när hon står i logistikmontern.
–Det är mycket besökare här. Det är roligt. Kul att testa att marknadsföra oss på ett nytt sätt, säger hon. Det gäller att döda det gamla ryktet och skapa en ny bild istället. Anhöriga ser vad vi erbjuder när de kommer hit. Många ser nog bara gamla Östralycke framför sig, nu hoppas man att de har fått en ny bild. Jag har faktiskt bara hört positiva kommentarer hittills.

Man påpekar att Östralycke numera är ett modernt äldreboende i tiden. Nya generationer av äldre har andra behov och vanor. På nya Östralycke har nytänkande varit ett ledord och här finns frisersalong, gym och spa. Varannan torsdag arrangeras en pub i samlingssalen.

De guidade turerna var populära. Alla Östralyckes medarbetare bar enhetliga och iögonfallande orangea tröjor dagen till ära, men guiderna var också försedda med flaggor för att synas och kunna leda vägen. Många ville se de nya lokalerna och nyfikna frågor från besökarna duggade tätt. Stort intresse visades för den nybyggda etappen och den nya träffpunkten Kristallen där man snart kommer man att kunna läsa böcker, spela bingo eller rent av delta i träffar eller studiecirklar.
I träffpunkten fanns också en fotoutställning med bilder tagna av medarbetarna Johannes Wassberg och Pernilla Bauer och den nya filmen framtagen tillsammans med barn på närliggande Korpadalskolan premiärvisades.

En annan stolthet under rundturen är det nya toppmoderna tvätteriet som är en av de modernaste anläggningarna i sitt slag i Sverige. Med olika ”valv” kommer smutsig och ren tvätt aldrig i kontakt ens genom luft. Tack vare de moderna tvättmaskinerna och valven höjs hygienfaktorn till nya nivåer i det nya tvätteriet.

Lisa Carlsson, enhetschef mitt i mässvimlet, är nöjd.
– Det har varit över förväntan hittills! Allt har flutit på. Det är en fantastisk projektgrupp som har gjort det här möjligt. Alla har varit drivna och jobbat mot samma mål, säger hon.
Det känns bra att vara med på den förändringsresan, att skapa en stolthet bland våra undersköterskor. De guidade turerna har varit väldigt uppskattade. Att man har fått se mer än man förväntar sig av ett vanlig äldreboende, det är det vi vill.