Fyra personer sitter på läktaren.
Kulturnämndens ordförande Lena Sandgren (S), kultursamordnare Pernilla Ekvall Liljeqvist, kultur- och fritidschef Maria Sköldqvist och Tobias Mattsson som är kontaktperson för uthyrningen av lokaler i Lokstallarna. Foto: Sandra Engstedt
kultur

Kronan på verket på plats i Lokstallarna

Nu är den på plats – den sista pusselbiten i uppfräschningen av Lokstallarna. En mobil läktare som gör stora scenen i Lokstallarna till en lokal med många möjligheter och öppnar upp för fler sorters kulturarrangemang.

De senaste åren har arbetet pågått med att ge Lokstallarna ett ansiktslyft, som ett steg i att skapa ett nytt attraktivt scenkonsthus med fokus på dans. Den nya läktaren är inte bara den sista pusselbiten, utan kanske till och med kronan på verket.

– Läktaren gör det här till en unik lokal. Det finns inte många scener av den här typen utanför storstadsområdena, som har de här flexibla förutsättningarna, säger Maria Sköldqvist som är kultur- och fritidschef i Karlshamns kommun.

Satsningen på Lokstallarna är en av de större insatserna som gjorts inom kulturen i Blekinge på 20 år.

– Karlshamn har en lång teaterhistoria. Den här satsningen är ett naturligt steg i den fortsatta utvecklingen för att vi ska kunna erbjuda kulturevenemang av hög kvalitet. Lokstallarna har blivit Blekinges och Kronobergs dansmecka med en dansscen som kan locka allt ifrån världsartister till amatördansare till Karlshamn, säger Lena Sandgren (S) som är ordförande i kulturnämnden.

Karlshamn är en kulturstad, och förhoppningen är att Lokstallarnas möjligheter ska öka kommunens attraktionskraft och hjälpa oss att växa. Den här sortens scenkonsthus kan locka hit både evenemang, besökare och kompetens inom kultursektorn.

– Många kulturtalanger har fostrats i staden genom åren, och förhoppningen är väl att någon av våra utflyttade kulturpersonligheter ska vända hemåt och få kulturstaden att frodas ännu mer, säger Ulf Bjäreborn Olsson som varit kommunens projektledare under byggtiden.

Flexibel läktare med flera etapper

Totalt har läktaren kostat 1 700 000 kronor att få på plats, där Karlshamns kommun har betalat 1,2 miljoner kronor och Region Blekinge har betalat 500 000 kronor.

Den 5 ton tunga läktaren har motorer i framkant som gör att den kan köras in eller ut i olika etapper. Hela läktaren har totalt åtta plan, eller trappsteg. De förs ut stegvis, vilket gör att läktaren kan användas för olika publiker, eller för olika sorters arrangemang. Med tre trappsteg ute blir det ett bra podie för körsång. Med alla steg utfällda kan stolar för 200 personer placeras ut på läktaren och golvet framför. Och när stolarna byts mot kuddar och dynor är läktaren perfekt för barnteater.

– Vi är så glada att den nya läktaren äntligen är på plats! Detta är ännu ett steg i att etablera Lokstallarna både som en viktig plats för dans och scenkonst i södra Sverige, säger Linda Gribbe från Regionteatern Blekinge Kronoberg.