Öppet köksskåp fyllt med torrvaror och konserver.
Temat för årets krisberedskapsvecka är årets livsmedel. Foto: Melker Dahlstrand/MSB
kommun

Krisberedskapsveckan lägger fokus på mat

MSB:s krisberedskapsvecka är igång. Årets tema är livsmedel med fokus på hur privatpersoner kan förbereda sig för kriser och krig.

Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som ska öka människors kunskap ifall det skulle bli samhällskriser eller krig. Krisberedskapsveckan blir en påminnelse om att se över sin hemberedskap för att kunna klara sig utan samhällets stöd i en vecka. I samband med kriget i Ukraina, torka och energibrist som påverkar produktionen av livsmedel har det blivit ett ökat intresse för hemberedskap. Därför har årets tema blivit livsmedel med fokus på hur privatpersoner kan förbereda sig för kriser och krig.

Aktiviteter under veckan

Under Kulturnatten, lördagen den 1 oktober, finns Lottakåren på plats inne i Rådhuset där de berättar om hemberedskap. De arrangerar också en tävling under veckan för att fira att Lottakåren fyller 90 år i år. Tävlingen kopplas självklart till årets tema och handlar om att planera en krismeny som kräver minimalt med energi och vatten. Planera en trerätters jubileumsmiddag med förrätt, huvudrätt och efterrätt. Middagen ska baseras på konserver med lång hållbarhet som inte kräver kyl eller frys, men någon rotfrukt eller lök kan få vara med i recepten. Rätterna ska också kunna tillagas på stormkök, gasolkök eller grill. Kort tillagningstid är det som gäller, och att spara på vatten! Delta i tävlingen genom att skicka ditt menyförslag via e-post till karlshamn@svenskalottakaren.se eller lämna det på plats till Lottakåren senast klockan 23:00 under Kulturnatten, lördagen den 1 oktober.

Kostnadsfri utbildning i hemberedskap

Vill du lära dig mer kring hemberedskap håller Lottakåren en kostnadsfri utbildning lördagen den 8 oktober i Bellevueparken. För dig som inte har möjlighet att vara på plats hålls även utbildningen digitalt under hösten. Läs mer och anmäl dig på Lottakårens webbplats:

Anmäl dig till utbildningen ”Sköt dig själv”

Läs mer om krisberedskap på MSB:s webbplats:

Förbered dig för kris