Göran Lindgren som lämnat in ett Karlshamnsförslag.
Göran Lindgren är lokalhistoriker och en av dem som fått sitt Karlshamnsförslag framröstat av kommuninvånarna. Nu ska förslaget tas upp i nämnden. Foto: Privat
kommun

Karlshamnsförslaget gav en möjlighet att påverka

Du som är invånare i kommunen har genom Karlshamnsförslaget en möjlighet att påverka hur kommunen förbättras och utvecklas. Det har Göran Lindgren och Brita Elmers tagit fasta på.

Karlshamnsförslaget ger invånare en chans att påverka politiken. Det hela går ut på att du lämnar ett förslag till kommunen via vår e-tjänst, och förslaget publiceras sedan på webben så att övriga kommuninvånare kan rösta.

Göran Lindgrens förslag har röstats igenom, och därmed kommer det att tas upp för beslut i den nämnd det tillhör. Förslaget gäller en badtrappa, för Göran är en av dem som gärna tar sig till den centrala bryggan vid Östra Piren för ett bad. Men han tycker att det kan vara lite svårt att ta sig ner och upp för den traditionella, raka badstegen.

– Badplatsen som sådan är förträfflig med det läget. Det är lätt att ta sig dit och många badar där. Det hade varit mycket vunnet om man också lätt kan ta sig i och ur. Man blir ju inte direkt yngre…

Spred sitt förslag i sociala medier

När badstegen var trasig för inte så länge sedan började Göran fundera på om det inte fanns ett bättre alternativ. Idén om en badtrappa föddes, och en bild för att beskriva vad han menade var bara en snabb googling bort. Men sedan gäller det ju att få med sig andra till att rösta på idén. Göran delade sitt förslag på Facebook, och snabbt började kommentarer trilla in om att man hade röstat.

– Det här är mitt andra Karlshamnsförslag. Det första fick bara 9 röster. Men det är inte illa det egentligen, för även om förslaget inte går igenom så kan det ändå väcka en tanke hos kommunen och andra.

Ett demokratiskt sätt att påverka

Ett antal idéer har lämnats in sedan Karlshamnsförslaget lanserades för drygt ett år sedan. En av de första att få upp sitt förslag till politisk prövning var Brita Elmers. Hon ville att ett grövre rep skulle få agera ledstång åt besökarna på Kastellet. Det skulle ge en större trygghet i ojämna och branta backar. Och det sa nämnden ja till.

– Jag har gått och retat mig på de här backarna i flera år. Jag tänkte lägga ett medborgarförslag, men då hade det blivit Karlshamnsförslaget istället. Och det var ju bättre på så sätt att andra fick rösta. Det ger mer tyngd åt förslaget när politikerna tittar på det.

Göran tycker också att det är bra att man som invånare enkelt kan lämna in egna förslag, och dessutom digitalt. Det är ju en fråga om demokrati, menar han, att det finns en väg att gå för att påverka.

– Men sedan är det bra att det krävs ett visst antal röster för att få igenom sitt förslag. Det ger lite tyngd. Och så måste förslaget vara konstruktivt, man kan inte bara tycka och klaga.