
I rätt riktning för kvinnofrid
Karlshamns kommun har klättrat flera placeringar i Unizons undersökning Kvinnofridsbarometern. Karlshamn har på fyra år klättrat från plats 195 till plats 40.
Det är organisationen Unizon som svarar för enkätundersökningen Kvinnofridsbarometern. Undersökningen genomförs regelbundet bland landets kommuner och omfattar frågor som rör organisation, struktur, insatser, förebyggande åtgärder och kompetens när det gäller våld i nära relationer.
Av de 290 kommuner som har fått möjlighet att delta i den senaste undersökningen, har 177 kommuner svarat. Resultatet visar att fler än hälften av kommunerna saknar kartläggning och behovsanalyser kring våld i nära relationer.
Indikator
Karlshamns kommun är en av de kommuner som har svarat på enkätundersökningen och de senaste årens starka insatser visar sig tydligt i mätningen.
–Vi har klättrat i rankingen på relativt kort tid vilket vi ser som ett klart samband med att vi arbetar aktivt med frågan. Resultatet är en indikator på att vi är på rätt väg och jobbar i rätt riktning, säger Jonna Welander, socialsekreterare och samordnare i Relationsvåldsteamet.
För drygt två år sedan inrättades en specialutformad tjänst med fokus på våld i nära relation. Funktionen har därefter utökats med ytterligare en tjänst. Relationsvåldsteamet arbetar med olika typer av våld.
–Förutom stöd vid fysiskt våld så erbjuder vi stöd även vid till exempel psykiskt-, sexuellt-, materiellt- eller ekonomiskt våld samt hedersrelaterat våld och förtryck. Det kan vara så att vi får in en anmälan men det händer också att våldsutsatta personer själva kontaktar oss, säger Jonna Welander.
Screening
Handläggarna tillämpar även så kallad screening för våld, Freda-kortfrågor, vilket innebär att man ställer rutinmässiga frågor om våld.
–När en klient har kontakt med handläggare på någon av enheterna så frågar vi om våldsutsatthet. Frågor om våld kan få klienten att reflektera över sin situation och välja att berätta om sin situation. Ett nej vid första tillfället kan så småningom bli ett ja längre fram i kontakten och då har vi möjlighet att erbjuda stöd och hjälp till den våldsutsatta, säger Jonna Welander.
Under de senaste åren har inflödet av anmälningar, ansökningar och förfrågningar när det handlar om våld i nära relationer ökat markant, från åtta stycken under 2016 till 94 stycken hittills under 2019.
–Ökningen beror inte på att vi har fler som utsätts för våld utan på att vi har blivit duktiga på att uppmärksamma våldsutsatthet och sprider information om att vi aktivt arbetar med målgruppen och kan hjälpa. Idag erbjuder vi mer än enbart skydd åt en våldsutsatt person. Vi ger samtalsstöd samt praktiskt stöd vid till exempel en flytt, i samband med ansökan om skyddade personuppgifter eller i kontakten med polis, åklagare, advokat och sjukvård utifrån personens utsatthet. Det kan också handla om motiverande samtalsstöd till att lämna en våldsam relation, säger Jonna Welander.
Stärkta insatser
Inom Relationsvåldsteamet är ambitionen att förstärka insatserna till att även omfatta våldsutövare.
–Det finns en remiss ute just nu med förslag till lagändring om att kommunerna även ska erbjuda stödinsatser till våldsutövare. Oavsett om lagförslaget träder ikraft så är vår ambition att kunna ge det stödet. Kan man hjälpa en våldsutövare har man också hjälpt ett visst antal kvinnor, säger Jonna Welander.
Kommunledningen har antagit en handlingsplan för folkhälsoarbetet som anger att alla anställda i Karlshamns kommun under 2020–2021 ska ha genomfört en webbaserad grundutbildning om våld i nära relationer. Det är Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet, NCK, som svarar för utbildningen. NCK har regeringens uppdrag att höja kunskapen om mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Utbildningen kommer att finnas med som ett inslag i den kommunala introduktionsdagen och även ingå i introduktionen för nyanställda. Vidare ska samtliga förvaltningar under perioden 2020-2021 ha upprättat rutiner för att förebygga och upptäcka våld i nära relationer.
–Det tyder på frågan är viktig. Det ska bli oerhört spännande att ta del av resultatet från nästa mätning av Kvinnofridsbarometern 2021 med tanke på de stärkta insatserna framöver, säger Jonna Welander.
Text och foto: Krisztina Andersson