stod

Fullspäckat program under Psykiatriveckan

Den 8-15 oktober uppmärksammas psykisk hälsa runt om i Blekinge. Då arrangeras den årliga Psykiatriveckan som innehåller föreläsningar och aktiviteter, fysiska och digitala. Gratis och öppna för alla!

För att få fler att våga prata, lyssna, agera och fråga om psykisk hälsa arrangeras varje år Psykiatriveckan i Blekinge. Det handlar om att göra det lättare för oss alla att våga prata om hur vi egentligen mår, och att både kunna be om och ta emot hjälp när vi behöver det.

Under veckan finns ett fullspäckat program att ta del av. Du får möta personer som själva gått igenom livsomvälvande händelser och höra hur just de gjorde för att ta sig igenom och vidare.

Föreläsningar och friluftsdag

Veckan bjuder på flera föreläsningar. Bland annat Micke Gunnarssons digitala föreläsning ”Att hitta hem även då hela havet stormar” och Tobias Karlssons föreläsning ”Livet – Inte alltid en dans på rosor” som kan ses både på plats och digitalt.

Lördagen den 15 oktober arrangeras aktiviteter för alla åldrar i Nytorpet i Långasjönäs naturreservat. I ”Våga prata-loppet” är du med och uppmärksammar motionens inverkan på den psykiska hälsan genom att springa eller promenera 5 eller 10 kilometer. Anmälan och betalning (40 kronor) sker på plats klockan 09.00-09.45. Loppet startar klockan 10.00 och för mindre barn hålls ett barnlopp klockan 10.30.

Under dagen är det också fritt fiske i Kroksjöarna och Friluftsfrämjandet lånar ut kanoter och har en hinderbana för barn. Mörrums scoutkår grillar korv och ordnar fika, och Svenska kyrkan arrangerar en pilgrimsvandring (en lugn och tyst promenad). Klockan 10.00 startar den fem kilometer långa promenaden som tar cirka 2,5 timme.

Program för Karlshamn

Här kan du se hela programmet för Karlshamn:

Psykiatriveckan 2022: Program för Karlshamn

Anmälan

Du behöver föranmäla dig till vissa föreläsningar och aktiviteter. Du anmäler dig på sv.se/psykiatriveckan.

Digitala föreläsningar

Flera föreläsningar som går att se på plats sänds också live på sv.se/psykiatriveckan:

  • Tobias Karlsson – Inte alltid en dans på rosor
    Tid: tisdag 11 oktober och onsdag 12 oktober klockan 18.00–20.30.
  • Pa Modou Badjie om hur man är sitt bästa jag
    Tid: onsdag 12 oktober klockan 18.00–19.30.
  • Suicide Zero – Våga fråga äldre
    Tid: tisdag 11 oktober klockan 14.00–15.30.

Psykiatriveckan är ett samarbete mellan Region Blekinge, Karlshamns kommun, Karlskrona kommun, Olofströms kommun, Ronneby kommun, Sölvesborgs kommun, Studieförbundet Vuxenskolan Blekinge, NSPH Blekinge och Hjärnkoll Blekinge.

Mår du eller någon i din närhet psykiskt dåligt?

Läs mer här om vilken hjälp som finns att få:
Här finns någon att prata med