stod

Fullspäckat program under Psykiatriveckan

Den 6-15 oktober uppmärksammas psykisk hälsa runt om i Blekinge. Då arrangeras den årliga Psykiatriveckan som innehåller föreläsningar och aktiviteter, fysiska och digitala. Gratis och öppna för alla!

För att få fler att våga prata, lyssna, agera och fråga om psykisk hälsa arrangeras varje år Psykiatriveckan i Blekinge. Det handlar om att göra det lättare för oss alla att våga prata om hur vi egentligen mår, och att både kunna be om och ta emot hjälp när vi behöver det.

Under veckan finns ett fullspäckat program att ta del av. Du får möta personer som själva gått igenom livsomvälvande händelser och höra hur just de gjorde för att ta sig igenom och vidare.

Föreläsningar och friluftsdag

Veckan bjuder på flera föreläsningar. Bland annat föreläsningen ”Förr eller senare känner du igen dig” av Ångestpodden, Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg.  Onsdag 11 oktober klockan 18:00-19:30 på Lokstallarna Karlshamn, Prinsgatan 43.

Lördagen den 14 oktober arrangeras aktiviteter för alla åldrar i Nytorpet i Långasjönäs naturreservat. I ”Våga prata-loppet” är du med och uppmärksammar motionens inverkan på den psykiska hälsan genom att springa eller promenera 5 eller 10 kilometer. Anmälan sker på plats klockan 09.00-09.45. Loppet startar klockan 10.00 och för mindre barn hålls ett barnlopp klockan 10.30.

Under dagen är det också fritt fiske i Kroksjöarna och Friluftsfrämjandet lånar ut kanoter och har en hinderbana för barn. Mörrums scoutkår grillar korv och ordnar fika, och Svenska kyrkan arrangerar en pilgrimsvandring (en lugn och tyst promenad). Klockan 10.00 startar den fem kilometer långa promenaden som tar cirka 2,5 timme.

Program för Karlshamn

Här kan du se hela programmet för Karlshamn:

Psykiatriveckan 2023: Program för Karlshamn

Anmälan

Du behöver föranmäla dig till vissa föreläsningar och aktiviteter. Du anmäler dig på sv.se/psykiatriveckan.

Digitala föreläsningar

Flera föreläsningar som går att se på plats sänds också live på sv.se/psykiatriveckan:

Föreläsning: ”Att hitta hem även då hela havet stormar”
Micke Gunnarsson är föreläsare, författare och en stor inspiratör på sociala medier.  Vi lever i en tid som ständigt förändras och utmanas. Tiden verkar gå snabbare och vi har de senaste åren mötts av kriser som varit på global nivå. Hur kan vi möta oss själva i dessa kriser? Vad kan vi göra för att kanske även se allt som händer som potentiella möjligheter? Detta och mycket mer berör Micke i sin föreläsning.
Dag/tid: digital föreläsning som går att se 10 oktober – 14 oktober.

Föreläsning: ”Pa Modou Badjie”
Panetoz-sångaren och föreläsaren Pa Modou Badjie kom till Sverige från Gambia 1996. Med ett brinnande intresse för att hjälpa unga och motverka segregation sprider han i sin föreläsning glädje och ger nya sätt att tänka.
Dag/tid: digital föreläsning som går att se 9 oktober – 13 oktober.

Digital frågestund via zoom med möjlighet att ställa frågor till Pa Modou Badjie.
Dag/tid: Torsdag 12 oktober kl 19:00–20:00

Mår du eller någon i din närhet psykiskt dåligt?

Läs mer här om vilken hjälp som finns att få:
Här finns någon att prata med.