Temat för årets psykiatrivecka är Livets berg- och dalbana. Under veckan arrangeras både fysiska och digitala aktiviteter.
kommun

Fullspäckat program på höstens psykiatrivecka

Den 6-17 oktober uppmärksammas psykisk hälsa runt om i Blekinge. Då arrangeras den årliga psykiatriveckan och i år är temat Livets berg- och dalbana. Under veckan arrangeras föreläsningar och olika aktiviteter, både fysiskt och digitalt.

För att få fler att våga prata, lyssna, agera och fråga om psykisk hälsa arrangeras varje år Psykiatriveckan i Blekinge. Under vecka 41, med tjuvstart den 6 oktober, finns det ett fullspäckat program att ta del av. Anmälan krävs till de flesta
aktiviteterna. På Studieförbundet vuxenskolans webbplats kan du se programmet och anmäla dig:

Program: Psykiatriveckan 2021

Aktiviteter i Karlshamn

9 oktober klockan 10.00–14.00

Psykiatriveckan inleds här i Karlshamn med en invigning på torget. Där blir det information och mingel med olika verksamheter som finns på plats.

11 oktober klockan 18.00–20.00

Fikakväll med NSPH Blekinge på Mötesplats Karlshamn, Regeringsgatan 46. Josefin Hansson föreläser om sina egna erfarenheter av depression, panikångest, mobbning och särbegåvning.

13 oktober klockan 17.30

Föreläsning på Stadsteatern. Magnus Skogsberg Tear är överlevare i sorg orsakad av självmord. 1983 tog hans pappa sitt liv, och det är först nu 35 år senare som Magnus förstår hur mycket det påverkat hans livsval. Magnus berättar både själv, genom film och sång.

16 oktober klockan 10.00

Spring för psykisk hälsa! Våga prata-loppet arrangeras vid Nytorpet i Långasjönäs naturreservat. Spring eller gå fem eller tio kilometer och för den som inte kan vara på plats går loppet att genomföra digitalt under hela vecka 41. Anmälan och betalning (40 kronor) sker på plats mellan klockan 09.00-09.45. Läs mer om loppet på blekinge.hjarnkoll.se.

Samtidigt är det friluftsdag med fritt fiske i Kroksjöarna och korvgrillning klockan 10.00–14.00.

Saker som händer i länet

Det finns flera föreläsningar och aktiviteter i alla Blekinges kommuner att ta del av under veckan. Här nedan listas ett urval, programmet finns i sin helhet på: sv.se/blekinge.

11 oktober

Ullakarin Nyberg kommer till Olofström och håller föreläsningen ”Att möta den som inte orkar leva”.

12 oktober

Digital föreläsning med Jesper Johansson om elitfotboll och psykisk hälsa.

12 eller 14 oktober

Digital föreläsning för föräldrar med Andreas Glingfors – Mobbning – Mobilen – Internet.

14 oktober

Camilla Holmström från Friskis och svettis föreläser i Karlskrona tillsammans med tidigare elitmålvakten i hockey, Johannes Jönsson, om hur fysisk och psykisk hälsa hänger ihop.

15 oktober

Meditation, andningsövningar och yoga i Slottslängorna i Sölvesborg. Det går också att delta digitalt.

17 oktober
Prova på Body balance i Ronneby.

 

Psykiatriveckan är ett samarbete mellan Region Blekinge, Karlskrona kommun, Ronneby kommun, Karlshamns kommun, Sölvesborgs kommun, Olofströms kommun, Hjärnkoll Blekinge, NSPH Blekinge och Studieförbundet Vuxenskolan Blekinge.