Foto på en liten flicka i rosa jacka och mössa utomhus.
skola

Dags för sportlov!

Denna vecka har kommunens elever sportlov och det finns en hel del för de unga att göra – coronasäkert både inne och ute.

Vanligtvis brukar fritidsgårdarna i Karlshamns kommun fylla veckan med olika aktiviteter ute på gårdarna. Detta året ser det lite annorlunda ut och fritidsgårdarna ställer om verksamheten. Tillsammans med fältgruppen i Karlshamn kommer fritidsledarna att jobba med uppsökande arbete, utöver det fältarbete som fältgruppen gör på helgerna, även alla veckodagar under lovet.

– Sedan en tid tillbaka har fritidsgårdarna varit stängda på grund av den pandemi som råder och fritidsledarna har då istället arbetat med uppsökande verksamheter utomhus runtom i vår kommun. Vi, tillsammans med fältgruppen, har sett ett stort behov av vuxennärvaro då ungdomarna har mötts upp och rört sig utomhus, i avsaknad av lokaler, säger fritidsledaren Josefine Lindell.


Under sportlovet hade fritidsgårdarna planerat en tredje upplaga av Bellevue Gamers i Bellevueparken – ett tredagars långt lan för ungdomar i 13-21 år.

– Istället erbjuder vi ett lan online på vår Discordkanal den 23-24 februari. Det kommer att bli turneringar i olika onlinespel men även andra aktiviteter som ungdomarna kan mötas i och ha roligt. Lanet delas upp på två dagar med två stycken tolv-timmars pass. Ingen föranmälan krävs för att delta på lanet. Vill man vara med på en turnering bör man hojta till en timme tidigare för att komma med, säger Josefine.

Hela spelschemat och hur du deltar i lanet hittar du på fritidsgårdarnas webbsida eller fritidsgårdarnas instagram @fritidsgardarnaikarlshamn.

– Vanligtvis brukar vi också ha en skapardag på fritidsgården Annexet. På sportlovet i år har barn och ungdomar som är mellan 10-21 år kunnat anmäla sig till en skaparpåse istället. Påsen fylld av olika sorters material och skaparidéer, hämtar de själva hos oss på fritidsgårdarna.  De kan skapa efter egen fantasi eller utefter temat Sportlov och kan sedan välja att skicka in bilder på sina skapelser och vara med i en utlottning. Intresset har varit stort och vi har på detta sätt kunnat nå fler med ett skaparintresse än genom att ha en skapardag fysiskt.

Utöver ovannämnda aktiviteter arbetar fritidsledarna även digitalt på sina sociala medier. Alla fritidsgårdar har sin egen instagram där de finns tillgängliga på olika tider och genom olika aktiviteter. Är du som skolungdom intresserad av vad som händer under sportlovsveckan på just din egen fritidsgård kan du gå in och följa fritidsgården på Instagram för uppdateringar. De olika fritidsgårdarnas instagrams hittar du här på kommunens på webbsida.

Massor av aktiviteter både inomhus och utomhus

Under sportlovet öppnar Kreativum igen för besökare. Upptäckarcentret kommer ha öppet under fyra dagar, onsdag – lördag. Kreativum förhåller sig till de restriktioner som finns angående den rådande pandemin och därför måste du som besökare  förköpa din entrébiljett innan du kommer på besök. Läs mer på Kreativums webbsida.

Du som är i åldern 6-12 år kan också vara med i tävlingar om att göra din egen robot och göra ett frågequiz. Du kan även slöjda hemma. Detta kan du läsa mer om på Bibliotek & Kultur Karlshamns webbsida.

Det finns en hel del annat också att göra under sportlovet. Lite samlad information och tips om detta hittar du på Visit Karlshamns webbplats eller på Karlshamns kommuns webbsida om Friluftslivets år.