Kommunfullmäktiges budgetmöte 2019. Fotograf Annette Sandberg
Arkivbild från Kommunfullmäktige 2019 i Rådhussalen, Karlshamn.
politik

Budget för 2020 antagen – satsningar på kultur och fritid

Efter timmar av inlägg och repliker beslutade kommunfullmäktige att anta den styrande koalitionens förslag till mål och budget för 2020 med plan för 2021-2022.

Koalitionen består av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Efter en lång debatt fick koalitionen med tydlig majoritet igenom sitt budgetförslag utan votering.

I den antagna budgeten ingår en oförändrad skattesats på 21,76 procent för 2020.

Budgeten är tydligt kopplad till den nya visionen – Karlshamn 50 000 med satsningar som ska bidra till:

  • Fler bostäder
  • Attraktionskraft med bland annat satsningar på kultur och fritid
  • Kompetensförsörjning
  • Hållbarhet

– Samtliga beslut och satsningar ska främja utveckling och tillväxt. Vid beslut och genomförande ska alla ställa sig frågan – är det ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart och bidrar det till att skapa förutsättningar för vår vision, Karlshamn 50 000. Utpekade områden att kraftsamla kring är bostäder, attraktionskraft och kompetensförsörjning, fastställde kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson (S) inför fullmäktiges beslut i frågan.

Mål och budget 2020 tillsammans med planen för 2021-2022 hittar du här Budget 2020.

Efter debatt och beslut om budget var det dags för beslut i en rad andra viktiga frågor, här summeras några:

Taxa för vatten och avlopp 2020

Kommunfullmäktige beslutade om ny taxa för vatten och avlopp. Beslutet innebär en prishöjning gällande VA-taxans brukningsavgifter med 7 % samt 2,50 kr/m3 per levererad mängd dricksvatten. Den senare kommer att gå till en fond för finansiering av en ny reservvattentäkt och utökad funktion i nytt vattenverk.

Taxa för arbetsmarknadsenhetens tjänster till föreningar i Karlshamns kommun

Kommunfullmäktige beslutade att taxan för arbetsmarknadsenhetens tjänster till föreningar i Karlshamns kommun ska vara 100 kronor per timme och person exklusive moms.

Bolagsordning för Karlshamnsfastigheter AB

Kommunfullmäktige beslutade att fastställa ny bolagsordning för Karlshamnsfastigheter AB. Uppdraget för det kommunala bolaget Karlshamnsfastigheter AB förändras radikalt när byggnationen av Etapp 5 på piren inleds. Bolaget bedöms därför behöva en bredare kompetens. Med anledning av detta föreslås en ny bolagsordning som medger en representation av näringslivet i bolagsstyrelsen. Förslaget innebär att antalet ledamöter i styrelsen blir sju till antalet varav två utses från det regionala näringslivet.

Bolagsordning för Kreativum i Blekinge AB

Kommunfullmäktige beslutade om ny bolagsordning för Kreativum i Blekinge Aktiebolag.

Karlshamns Kommun köpte bolaget Kreativum i Blekinge Aktiebolag i december 2017. Både innan och efter övertagandet har diskussioner förts med näringslivet hur bolagsstyrelsen ska få en bredare kompetens. Bolagsordningen för Kreativum AB ändras så att antalet ledamöter i styrelsen blir nio till antalet. Fem av dem utses från det regionala näringslivet.

Vänortsavtal med Rietavas i Litauen

Kommunfullmäktige beslutade att teckna vänortsavtal med Rietavas kommun i Litauen. Vänortsavtalet syftar till att främja samförstånd och vänskap mellan det litauiska och svenska folket. Vänortsavatalet ska också främja utvecklingen av såväl Karlshamns kommun som Rietavas kommun liksom bolag, organisationer och näringsliv. Samarbetet ska vara kopplat till FN:s globala mål för att uppnå social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Fokusområden för samarbetet är följande;

  • att gemensamt driva forsknings- och utvecklingsprojekt
  • att främja företagsutveckling och tillväxt
  • att initiera internationella utbildningsinsatser utifrån näringslivets behov
  • att utbyta erfarenheter och hitta modeller kring kommunal styrning och demokratisk utveckling

Båda parter förbinder sig att värna om de goda relationerna mellan kommunerna samt till att stötta det praktiska genomförandet av gemensamma aktiviteter.

Säkerhetspolicy

Kommunfullmäktige antog en ny säkerhetspolicy som utgör ett styrdokument i kommunens författningssamling.

Interpellation om sjukfrånvaron i kommunen

Lars Hasselgren (M) ställer följande interpellation till kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson (S):

Under 2018 avsatte Kommunfullmäktige 10 miljoner för att minska sjukfrånvaron. Tyvärr uppfylldes inte målet utan sjukfrånvaron ökade även under 2018. Idag är det kommunstyrelsen som är ansvarig för kommunens personalfrågor. Därför måste vi konstatera att KS totalt misslyckats med sitt arbete att minska sjukfrånvaron. Man kan inte minska sjukfrånvaron genom att bara avsätta tio miljoner. Det enda sättet att minska sjukfrånvaron är att aktivt arbeta med arbetsmiljön, med chefsutbildningar och med personalens välbefinnande, det vill säga deras arbetsmiljö. Du måste även genom djupgående intervjuer kartlägga och arbeta med de bakomliggande orsakerna till att personal är borta från jobbet. Sjukfrånvaron i Karlshamns kommun är otrolig hög. Högst i Blekinge! Nu när kommunens ekonomi är hårt ansträngd måste vi ta detta problem på extra stort allvar och sätta in resurser för att komma tillrätta med sjukfrånvaron. Här finns många miljoner att hämta hem förutom all arbetsglädje på individnivå. En personal som går till jobbet med ett leende på läpparna, en personal som trivs med sina arbetsuppgifter och sin arbetstid, den personalen gör att de goda resultaten kommer att visa sig. Vi måste förändra Karlshamn kommun till en attraktiv arbetsplats. Vi måste idag påbörja ett förändringsarbete och på allvar arbeta för att höja personalens trivsel och närvaro. Med hänvisning till ovanstående text vill jag att kommunalrådet redovisar nedanstående: kommunalrådet redovisar för KF Karlshamns kommuns totala sjukfrånvaro 2018-12-31 samt hur hög den är idag (vid senaste mätningen, gärna i %) kommunalrådet informerar KF uttömmande om alla de insatser som gjort för att minska sjukfrånvaron under år 2018 kommunalrådet informerar KF om de planerade insatser som kommer att göras under år 2019 och vilka mål förvaltningen har satt upp för sitt arbete. Kommunstyrelsens ordförande

Per-Ola Mattsson (S) svarar följande:

Kommunstyrelsen har gjort insatser med drygt 500 000 kronor i gruppnära arbetet med Kraftkartan och analys för att genomlysa och hitta orsaker för den höga sjukfrånvaron inom vissa verksamheter. Analyserna visar att det är omsorgen och till viss del AV som måste prioriteras och det har skett genom att personalavdelningen gått in och analyserat sjukskrivningarna på individnivå och där stöttat berörda chefer i rehabiliteringsarbetet. Under 2017 och 2018 har ledarutveckling satts in för chefer där bland annat rehabilitering och förebyggande arbete legat i fokus. Nu går organisationen in för att flytta fokus från rehabilitering till att jobba förebyggande. Under 2018 satsades resurserna på omsorgen och då särskilt långtidssjukskrivna som också minskat betydligt under 2018.  Sjukfrånvaron är inte högst i Karlshamn. Dock är den hög och åtgärder behövs även fortsättningsvis. Vi konstaterar även att en del långtidssjukskrivna som kommer tillbaka i tjänst får dock under en period flera korttidssjukrivningar.

Val av ordförande och vice ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Maria Hjelm Nilsson (C) ersätter Johnny Persson (S) som ordförande i Gymnasienämnden och Bengt Olof Björck (S) ersätter Annika Westerlund (S) som förste vice ordförande.

Protokollet från måndagens kommunfullmäktige justeras den 30 september och publiceras därefter här på Karlshamns webbplats.