Tre politiker framför sina datorskärmar i Rådhussalen i Karlshamn.
Kommunfullmäktiges ordförande Björn Nurhadi Tenland (SD) i fokus och bredvid honom förste vice ordförande Magnus Arvidsson (M) och andre vice ordförande Marie Sällström (S).
politik

Beslut fattade under kommunfullmäktige 25 mars

Friköp av bostadsarrenden i Väggaparken, återremittering av  förslaget till klimatanpassningsplan liksom återremittering av nytt koncept för biblioteket i Mörrum. Detta är några av de beslut som fattades under kvällens kommunfullmäktige.

Nedan följer en sammanfattning av några av besluten. Protokoll från mötet publiceras här på webbsidan i slutet av veckan.

Friköp av bostadsarrenden inom Väggaområdet

Kommunfullmäktige beslutade att inleda försäljningsprocessen med att beställa värdering för friköp av arrenden och tomträtter inom Väggaparken. Kostnaden för värderingen finansieras inom markförsörjningens budget för 2024.

Efter värderingen kommer ärendet återigen att lyftas i kommunstyrelsen för beslut. Beslutet gäller då friköp av arrenden och tomträtter inom Väggaparken samt bostadsarrenden på Vettekullavägen 1 och Vettekullavägen 39.

Klimatanpassningsplan för Karlshamns kommun

Kommunfullmäktige beslutade att återremittera kommunstyrelsens förslag till klimatanpassningsplan för Karlshamns kommun.

Klimatanpassningsplanen beskriver hur klimatförändringen påverkar kommunen vid översvämningar, värmeböljor och torka. I planen finns även information om hur riskerna bör hanteras och vilka insatser som bör prioriteras.

Inriktningsbeslut för styrningen av kommunens
helägda bolag

Kommunfullmäktige beslutade att återremittera förslaget till inriktningsbeslut för styrning av kommunens helägda bolag.

Nytt koncept för Mörrums lokalbibliotek

Kommunfullmäktige beslutade att återremittera ärendet.  Svar på frågan om vart biblioteket ska flytta efterfrågas innan man är villig att besluta om avveckling av nuvarande lokalbibliotek.

Uppdragsbeskrivning fritidsgårdsverksamheten i Karlshamn

Kommunfullmäktige beslutade att återremittera ärendet om uppdragsbeskrivning för fritidsgårdsverksamheten. Mötet krävde prövning enligt barnkonventionen och en omprövning av åldersgränsen för de som får besöka fritidsgårdarna, innan man är villig att fatta beslut i frågan.

Motion om kolonilotter – Gertrud Ivarsson (C)

Kommunfullmäktige beslutade att följande motion går vidare för beredning av kommunstyrelsen:

Koloniträdgårdar är ett uppskattat inslag i många tätorter. De bidrar till trivsel och hälsa både för de som har en lott och för de som bor i närheten. De bidrar till biologisk mångfald och lokal produktion av nyttiga livsmedel. Husbehovsodling ingår i en hållbar livsstil. Alla har inte den boendeformen som gör det möjligt med egen trädgård. Det ligger även i tiden att försöka att öka självförsörjningsgraden för människor med tanke på omvärldsläget. Kolonilotter bör ligga i människors närmiljö för att göra dem tillgängliga. Om de ligger tätortsnära är inte avståndet något problem. Planeringen måste möjliggöra etappvis utbyggnad för succesiv expansion. Utredning och utveckling av koloniodling bör drivas som projekt genom sydostleader. I projektet bör också utbildning för användare ingå då mycket kunskap försvunnit som var naturligt förr.

Interpellation om hur vi hanterar situationer där barn försvinner

Bodil Frigren Ericsson (S) ställer fyra frågor i sin interpellation som besvaras av Jimmie Andersson (M), ordförande i Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden.

1. Hur agerar nämnden när det inkommer orosanmälningar om att barn saknas i skolan, eller när det framförs oro att ett barn riskerar att föras bort?

− Vi har inte rutiner för varje enskilt område utan alla orosanmälningar som avser någon typ av brott eller övergrepp mot barn hanteras omedelbart i enlighet med gällande rutiner för handläggning, dokumentation och gällande lagstiftning. Det genomförs en skyddsbedömning inom 24 timmar. Inkommer en oro att ett barn är på väg att föras ut ur landet eller om barn riskerar utsättas för övergrepp såsom könsstympning hanteras ärendet omedelbart när det kommer till vår kännedom.

2. Vilka rutiner finns när orosanmälningar beskriver hedersrelaterat förtryck och våld?

− Vi anmäler alla misstänkta brottsliga handlingar mot barn till Polismyndigheten, enligt gällande lagstiftning. Det är viktigt att notera att polisanmälan av brott mot barn är en känslig process som kräver noggrannhet och professionalism. Barnens bästa ska alltid vara i centrum.

3. Vilka rutiner finns när anmälan avser barnäktenskap?

− Även vid denna fråga får jag referera till svar nummer 2, då det är samma typ av rutin.

4. Våra rutiner ska givetvis följas upp och utvärderas. Hur sker det, vad ger det och när gör det?

− Förvaltningen har ett ständigt pågående kvalitetsarbete där upprättande och revidering av rutiner ingår. Det är av yttersta vikt att kvalitetsarbete av denna rang aldrig stannar av, utan snarare ses som ett levande dokument. Jag har dessutom bett om en dragning i nämnden av dessa rutiner.

Protokoll från mötet med samtliga beslut publiceras här i slutet av veckan.

Kallelse med samtliga handlingar till kommunfullmäktiges möte hittar du här.

Webbsändningen av kommunfullmäktiges möte hittar du här.