BabbelBabbelSkaparverkstan

Krisberedskap i Rådhuset

Den 27 september så fick man komma till Rådhuset och se hur en krislåda kan se ut och vad man behöver ha hemma vid en kris. Tidningen Babbel träffade då den frivilliga resursgruppen, men vi på tidningen Babbel träffade även säkerhetschefen på kommunen som heter Mats Hadartz som berättade lite mer om den kommande veckan.

Trygghetspunkt, vid krisberedskapsveckan.

Krisberedskapsveckan är en tradition vecka 39, vi vet ju att den är nationell och arrangeras över hela landet samtidigt. Mats Hadartz vill du berätta lite varför det har blivit en sån här vecka?
-Det är ju samhället eller staten Sverige som vill att vi ska ha bättre beredskap. Alla bör vara lite mer kris beredda, så anledningen till det här arrangemanget är för att lyfta fram krisberedskapen och den civila krisberedskapen, nu förbereder vi inte bara för kris hela vägen eller höjd beredskap för krig, säger Mats Hadartz  säkerhetschef på Karlshamns kommun.

Mats Hadartz, Säkerhetschef  Karlshamns Kommun.

Krisberedskapen har ju höjts från 3 till 4. Hur känner du för att det blivit så. Hur är dina tankar kring det som händer?
-Det viktiga som jag tänker med beredskapsveckan är väl att man är redo för det vanliga såsom strömavbrott, vattnet försvinner, att man gör sig beredd för att det kan uppstå, och är man beredd så kommer man att kunna hantera svåra påfrestningar bättre. Man ska fokusera på det med hemberedskap, vatten, mat och ljus, säger Mats.

Här visar Ulrika Hägvall Lundberg Babbels reporter Johanna Rönnholm, en ”krislåda”.

Hur ser hotbilden ut generellt för vår kommun?
-Jag skulle inte säga att det specifikt finns något hot här. Idag ser vi andra hot på nätet, säger Mats.

Vad är det du ser fram emot under denna vecka?
-Det är de jag säger om hemberedskapen. Det är det viktiga att ha värme och vatten, mat och ljus så man kan klara sig hemma helst en vecka. Det är viktigt att man förbereder sig och gör sin egen Krislåda. Att man skaffar sig en vattendunk och fyller den med vatten, avslutar Mats Hadartz att berätta.

Reporter/Foto: Johanna Rönnholm/ Christer Svensson