Öppna tangentbordsmeny

Vi trivs i Karlshamn

Näringslivsenheten har mött några personer som har valt att flytta till Karlshamn. Möt studenten Dina från Stockholm och även familjen Marmolin, familjen med det stora djurintresset, som berättar om sin flytt hit, varför de valde just Karlshamn och fördelarna med staden.

Studenten från Stockholm

Vi träffar Dina på ett av hennes smultronställen i Karlshamn, bryggan på Östra piren som vetter ut mot havet. Dina växte upp i Stockholm men har aldrig känt sig som en storstadstjej. Efter studenten sökte hon olika utbildningar i mindre och större städer runt om i Sverige. Valet föll på BTH i Karlshamn och utbildningen spelteknik.

Dina föll för närheten till havet i Karlshamn och hon upplever att människor här är trevliga och glada, både kända och okända. Det är en härlig stämning i Karlshamn.

Dina på en av sina favoritplatser i Karlshamn

Under den sista terminen på BTH blev Dinas studentgrupp tilldelad NetPort Science Park-priset med sitt projekt ”Mediateknik för hållbarhet” då de på ett innovativt och framtidsinriktat sätt samverkat med näringslivet i Karlshamn. Priset delades ut under Karlshamns Näringslivsgala, KAN-galan, 2020.

En fördel med att vara student i en mindre stad är att studenterna kommer varandra väldigt nära och man hittar på saker tillsammans. Studentkåren är också viktig för att föra studenter samman genom olika aktiviteter.
Efter examen fick Dina ett sommarjobb i närheten av Karlshamn, som sedan förlängdes och ledde till en tillsvidareanställning. Detta gjorde att hon valde att bo kvar i Karlshamn.

Dina vill tipsa andra som planerar att flytta till Karlshamn att utforska platsen, besök alla mysiga restauranger och promenera längs de fina promenadstråk som finns i staden.
För Dina blev det en annan väg än vad hon hade tänkt från början, men det har blivit väldigt bra. Just nu vill hon bo och leva i Karlshamn.

Djurvännerna i Halahult

Med en bilfärd på knappt 25 minuter från Karlshamns centrum, längs vacker landsväg genom tät bokskog och skön natur, kommer man till Halahult. Halahult är en levande småort på landsbygden med ca 260 invånare och direkt närhet till naturen. För ca 4 år sedan flyttade familjen Marmolin dit och fastnade för en gård byggd på 1700-talet.

Andreas och Rebecca är båda uppväxta på landet med djur och lantbruk. Djur som grisar och höns var en del av deras vardag som barn och det är därifrån de själva har fått sitt djurintresse. På deras gård i Halahult har de plats för sina två katter, tre hundar, tre marsvin, två grisar och en massa höns. Barnen är med och sköter om djuren, det är en naturlig del i deras vardagsliv. Detta gör att familjen spenderar mycket tid tillsammans ute på gården.

Familjen Marmolin på sin gård i Halahult

Det Andreas och Rebecca uppskattar med Halahult är friheten att hålla djur, närheten till skog och sjöar samt att det är en aktiv bygd. Det är en fin gemenskap i byn, de hjälper varandra med det som behövs, och här finns allt som de behöver.
Familjen uppskattar att kommunen nyligen gjorde i ordning badplatsen som ligger ett stenkast från deras hus. Det har blivit en populär badplats med mycket folk som åker dit för bad och gemenskap om somrarna.

Malva 4 år med ett av hönsen från gården

De vände sig snabbt vid att åka till Hällaryd där barnen går i skola och förskola, som endast tar 15 minuter med bil. Anderas och Rebecca uppskattar att skola och förskola ligger bredvid varandra, det gör att steget från förskolan till skolan inte blir så stort. I små orter är klasserna heller inte så stora.

Att bo på landet kan innebära pendling. Andreas jobbar som it-tekniker på AAK i Karlshamn och pendlar dagligen. Tiden i bilen, efter en arbetsdag, kan bli ett sätt att varva ner och man hinner tänka och reflektera innan man kommer hem och kan ägna sig åt familjen och gården.

Andreas och Rebecca vill uppmuntra fler att flytta ut på landsbygden för att få uppleva allt det positiva som det för med sig. Att man ska våga ta det steget, det behöver inte vara så långt.