Ritning byggnader Mörrumsskolan
Skissbild på Mörrums skola.

Nya Mörrums skola

Framtidens skola – det är vad som håller på att växa fram i Mörrum. En ny toppmodern skola med fokus på hållbarhet och en sund arbetsmiljö för elever och personal. Mörrums nya skola står klar lagom till höstterminen 2022.

Mörrums nya skola samlar elever från förskoleklass till årskurs 6, en så kallad F6-skola. Planen är att skolan ska ta emot drygt 550 elever och ersätta nuvarande Mörrums skola, Hästarydsskolan och Bolsgården. Byggnaden ska stå färdig till höstterminen 2022. Arbetet med skolgården kommer att fortsätta under läsåret 2022/2023.

Det här är en skola med fokus på hållbarhet och hälsa! Allt sett från barnens perspektiv. Det här är nämligen en skola för barn i ordets rätta bemärkelse. Alla planer utgår från barnen; deras storlek, deras behov och deras sätt att tänka.

Sex huskroppar bygger en helhet

Skolan på totalt 6 000 kvadratmeter kommer att bestå av sex sammanhängande huskroppar med två våningar, ett eget tillagningskök och en välkomnande entré. Men skolan kommer att vara helt fri från korridorer. Låter det konstigt? Nej då! Varje huskropp är en egen hemvist med entré, och leder vidare till skolans gemensamma lokaler.

Varje hemvist samlar 75 elever där varje klass har sitt eget hemklassrum och flexibla gemensamma ytor. Eftersom alla hemvister har egen ingång blir det inget spring mellan olika delar av skolan. I stället för korridorer kommer utrymmen utanför klassrummen och matsalen att utformas så att elever kan sitta där och jobba på raster eller innan maten.

En hälsosam inomhusmiljö innebär också en helt skofri skola. Skorna får eleverna lämna vid ingången.

Skolgården skapas utifrån barnens idéer

Eleverna har själva fått ge förslag och idéer kring den nya skolgården. Vad sägs om linbana, skatebana, hängmatta och kiosk? Det är några av önskemålen som kommit in. Vad resultatet bli i händerna på arkitekterna återstår att se! Rörelseaktiviteter har varit i fokus när eleverna har skissat fram sin drömskolgård. Och eleverna har själva efterfrågat ytor som ger möjlighet att undervisa utomhus.

– Det är inte helt vanligt att man jobbar på det här sättet tillsammans med barn i en utformning, men det är ju också det som gör det här projektet så roligt. Att få med barnens idéer om kombinationer, funktioner och möjligheter i utformningen är unikt och ger det lilla extra i hela projektet, säger Charlotte Kristensson, arkitekt på Fojab.

En hållbar mötesplats

Hållbarhet genomsyrar tänket kring hela projektet. Det syns bland annat i hur man använder ekosystemtjänster som laddstolpar, solceller och spillvärme. Fläktsystemet kommer till exempel att hållas rent med hjälp av speciella bakterier som äter upp fett och hälsofarliga bakterier. Spillvärme kommer att tas tillvara och självklart kommer solceller att installeras på taken.

Tanken är att skolan ska vara mer än bara en skola. Det ska vara en mötesplats för Mörrumsborna. På kvällar och helger när skolan inte används av elever och lärare kan delar av byggnaden istället användas till föreningsverksamhet och kvällskurser.

Om projektet

Projekt: Mörrums nya skola. En F6-skola som ska ersätta nuvarande Mörrumsskolan, Hästarydsskolan och Bolsgården.

Plats: Mörrum

Omfång: 6 sammanhängande byggnader på drygt 6000 kvadratmeter.

Kostnad: drygt 230 miljoner kronor.

Arkitekt: Fojab

Status: Bygget är igång. Skolbyggnaden beräknas vara klar till höstterminen 2022.  Arbetet med skolgården kommer att fortsätta under läsåret 2022/2023.

Rivningen påbörjades sommaren 2020. Eleverna har sin undervisning i paviljonger tills den nya skolan står klar. Markarbetet och källarutrymmet är klart. Skolans stomme håller på att växa fram. Du kan se direktsända bilder från bygget längre ner på sidan.

Skissbild på byggnaden och dess omgivning.. Skissbild på inomhusmiljön.  Skissbild på inomhusmiljön. Skissbild på inomhusmiljön.

 

Bygget just nu

Här kan du se livebilder från bygget i Mörrum.