Stadsbiblioteket

Nya barnavdelningen inne på Stadsbiblioteket.

Nu har vi byggt ut Stadsbiblioteket inne i Citygallerian. En helt ny barnavdelning har växt fram med mer yta så att personal kan bedriva sin verksamhet på bästa sätt.

I samband med att Stadsbiblioteket flyttade från Ågatan till Citygallerian halverades bibliotekets yta. Sedan dess har både personal och besökare sett ett stort behov att få tillbaka den ursprungliga ytan på 2000 kvm för att kunna bedriva verksamheten på bästa möjliga sätt.

Barnavdelningen som är till för barn upp till 12 år, var i störst behov av en förändring. Det fanns det ett bra utbud av böcker men ingen sittyta för klasser eller läsning tillsammans med barn och ingen yta för att ta emot författarbesök. Författarbesöken sker idag på Lokstallarna.

En ny större barnavdelning

Byggnationen av den nya barnavdelningen är klar och går nu att besöka. Den nya större avdelningen andas Blekinge och Karlshamn genom temat ”från hav till skog” på inredningen. Vid ingången möts man av ett anpassat område för de yngre och längre in finns en myshörna till de lite äldre barnen. Det finns också tillgång till en toalett på den nya avdelningen, vilken inte fanns på den gamla.

– Det känns fantastiskt roligt att vara en del av denna förändring och kunna erbjuda Karlshamns barn en ny förbättrad avdelning. Vi hoppas att det kommer bli en plats man vill åka till för en utflykt, säger Susanne Johnsson, bibliotekschef på Karlshamns kommun.

Samarbete med målgruppen

Projektgruppen för den nya barnavdelningen bestod av ett samarbete med en förskolegrupp, en skolas bokråd och ett fritids från Karlshamns innerstad för att få målgruppens perspektiv på den nya avdelningen. Önskemål som kom in var bland annat mysiga miljöer att sitta och läsa vid, ett pysselbord och en Bockarna Bruse bro, som nu finns inne på avdelningen.

Nedan ser du några bilder från den nya barnavdelningen.

Nu när den nya barnavdelningen är klar har vuxenavdelningen på plan tre med dagstidningar och studierum flyttats till den gamla barnavdelningen. Nuvarande vuxenavdelningen på plan tre har istället blivit en plats för författarbesök, utställningsyta, mötesplats och skaparverkad. Det kommer inte att bli några förändringar för den resterande vuxenavdelningen som finns på plan två.

Här visar bibliotekarien Desirée Håkansson oss runt inne på avdelningen.